EPA/Fehim Demir
Milorad Dodik

Erhard Busek, bivši potpredsednik austrijske vlade, je govorio o trenutnoj burnoj političkoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Busek je komentarisao napetu političku situaciju u BiH, “gde član Predsedništva BiH Milorad Dodik intenzivno radi na razbijanju celovite države i odvajanju institucija i vojske Republike Srpske od državnih”.

– Nažalost, Bosna i Hercegovina je lažna država koja nikada nije ni zaživela, pa je u tom smislu pogrešno govoriti o tome hoće li preživeti. Ali, iako sam veliki pobornik Evropske unije i Evrope, u ovakvim situacijama uvek više verujem Amerikancima – kazao je Busek i dao svoj sud o tome jesu li mogući oružani sukobi.

– Ne mislim da je iko tamo ponovo spreman na ratovanje. Međutim, činjenica je da Dodik radi sve kako bi razbio BiH na komadiće. Kao što je poznato, međunarodna zajednica, pre svega SAD, uz podršku EU, do sada je činila sve da BiH ostane unutar Dejtona – navodi Busek.

– Naime, nemaju recept za ono što bi se moglo dogoditi nakon raspada. Međutim, ja se u poslednje vreme sve više zalažem za novi Dejtonski sporazum uz pomoć kojeg bi se pokrenuo novi razvoj BiH – kazao je on i dodao:

– Ali čini mi se da je problem u tome što ne postoje snage unutar same zemlje koje to podržavaju i koje bi to mogle da sprovedu. Svi aktuelni političari deo su sistema, ukopani u svoje nacionalne stranke i pozicije. I zato u razgovoru s predstavnicima SAD-a, EU-a i evropskih vlada ističem nešto što možda nije popularno – a to je da bez pomoći međunarodne zajednice pomaka tamo neće biti.

– Ne sviđa mi se ovo što su reći, ali smatram da će biti nužno da se SAD i EU aktivnije uključe u rešavanje situacije i izvrše pritisak na izgradnju nove forme BiH. Ponekad se šalim i kažem da bi ta nova forma trebalo da se temelji na staroj formi, koja je postojala u BiH pre Prvog svetskog rata, u doba Austrougarske monarhije. Bilo je to uspešno razdoblje za BiH, i u kulturnom i u ekonomskom smislu, a svi su narodi živeli u međusobnom miru i kohabitaciji – rekao je on.

12 COMMENTS

  1. Zivim u Austriji i to cesto citam u novinama kako bi bosnu opet trebalo vratiti pod okrivlje Austrije.
    Nista novo.

  2. Ако је ово истина што Шваба тврди:
    “Живео Молораде да нам будеш председник Велике Србије”

    • Zbog Velike Srbije Nato nas bombardovao i svojim bombama postavio Dodika za sve funkcije u Republici Srpskoj. BiH nije nikada bila dio Srbije,a bila je dio Jugoslavije,a prije toga dio Otomanskog carstva pa dio Austrougarske i dio NDH.Znaci Dodik nas vodi u svim pravcima sem u pravcu Velike Srbije jer su ga oni postavili.Bez Dodika moguce iskreno pricati o Velikoj Srbiji,ali je veliko pitanje moze li do toga da dodje. Ako
      uopste objavite ovaj komentar jer nama je laz uvijek prioritet istina se gura pod tepih tako da ce i ovaj moj komentar da zavrsi pod tepihom.

        • BiH nije bila nikada suverena,a pitanje se moze prosiriti i kada je to Srbija bila suverena.Na nasim prostorima suverenitet je uvijek upitan.

          • За Србију суверенитет није никад био упитан пре него што су Турци направили каос на Балкану и пре него што је неко преварио Србе да млате празну сламу у Југославији. Да су Срби на време разјурили Турке са Балкана не би никад било ни Југославије ни проблема које нам ја правила Католичка црква.

  3. Pa naravo, samo treba razumeti da su oni istrajni u vođenju njihove politike,za 30g videli smo kako rade i rovare bez prestanka… i kad će takvi biti prijatelji sa nama,pa nikad. Obi hoće da budu samo vladoci i ništa drugo.

  4. Zao mi je ali moram reci Gospodin Busek nemate pojma sta se desava u BiH. Devastiranje postojeceg Dejtonskog sporazuma vise nemoze. Vase kolerge Incko a i ostali napravili su haos u BiH. Nametali su nekakve zakone koji nisu niti pravni niti ustavni. Samovolja takvih kao sto su to vasi sunarodnik Incko mora da se prekine. A vi gospodine Busek drzite se po strani i vodite politiku vase Austrije koja ima vise nego mnogo problema u politici. MI vas netrebamo odluvijemo sami netrebaju nam kolonijalisti.

  5. Bistar je ko napoj (hrana za svinje).

    Da nebi Gavrila Principa, sada bi Bosna bila najveća katolička država u tom regionu. Međutim, grdno su se zeznuli pa je sada tako kako jeste, ali i njihov brod tone. Nisi više siguran na ulicama Beča, Berlina, Pariza itd.
    To im se sve vraća iz tih zemalja koje su porobili davno.

  6. Sta je Dodik radio u vreme crvenih? Ko su mu bili roditelji? Sad su bivsi “drugovi” svi postali rodoljubi i nacionalisti. Narod je uvek bio zaludjen i podrzavao “svoje”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here