EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

NATO ne zna šta su prave namere ruske vlade u vezi sa Ukrajinom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Nisu nam jasne namere Rusije u Ukrajini“, rekao je Stoltenberg u intervjuu za britansku radiodifuznu korporaciju „Bi-Bi-Si“, odgovarajući na pitanje da li je „pretnja od ruske invazije“ neminovna.

Stoltenberg je istovremeno naglasio da Alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu u slučaju vojnog sukoba između Kijeva i Moskve.

Umesto toga, NATO će se usredsrediti na isporuku oružja Ukrajini i razvoj sankcionih mera protiv Rusije, dodao je generalni sekretar.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.

5 COMMENTS

  1. on je nepismen ne zna istoriju norveske u drugom svetskom ratu . kad su rusi ratovali protiv 50.ooo hiljada nemaca koji nisu hteli da kapituliraju na severu norveske i posle kaze tamo gde rusi dödju tesko odlaze sa tog podrucja. treba da se zahvali rusima sto su ratovali protiv nemaca na norveskoj teritiriji

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here