EPA
Dominik Perote

Dok se u Viktoriji usvaja novi zakon o javnom zdravlju, koji će dati izuzetno velika ovlašćenja premijeru i ministrima tokom pandemije, proširena ovlašćenja u Novom Južnom Velsu za sada neće biti odobrena ministru zdravlja Bredu Hazardu.

Premijer NSW Dominik Perote odbacio je zahtev svog ministra da mu odobri veća ovlašćenja do marta 2023. godine, rekavši da će o tom predlogu “razmisliti tokom leta” i da će verovatno biti usvojena samo ono što je krajnje neophodno.

Ovakva odluka Perotea usledila je nakon što su se na sastanku kluba poslanika liberalno-nacionalne koalicije u Parlamentu Novog Južnog Velsa, čuli “povišeni tonovi” povodom ovakvog zahteva ministra Hazarda, kao i zbog činjenice da ga je kabinet načelno prihvatio.

– Očigledno je da se situacija s pandemijom stalno menja i razvija i da će biti neophodna neka ovlašćenja i naredbe. Ali isto tako, moramo se pobrinuti da nemamo vladu koja će biti stroga i striktna – naglasio je Perote.

On je dodao da konfuzija oko stalnih promena zakona tokom pandemije nije samo problem Novog Južnog Južnog Velsa, već i globalni problem.

– Ne želimo da živimo u policijskoj državi, a ni policija ne želi da živi u policijskoj državi – rekao je Perote i istakao da “odredbe koje su na snazi postoje da čuvaju zdravlje ljudi i da su stoga neophodne”.

Premijer je poručio da će biti donete samo određene, minimalne promene, ali tek nakon perioda detaljne analize.

– Prvo, posvećen sam nameri da se prošire jedino zdravstvene odredbe za koje smatram da su apsolutno neophodne, a kao drugo, razradiću svaku od tih odredbi i doneti odluku u konsultaciji sa ministrom zdravlja tokom letnje pauze – dodao je premijer.

Trenutne odredbe mogu da se primenjuju do početka 2022. godine, zbog čega je i Hazard već zatražio proširenje ovlašćenja, naročito imajući u vidu činjenicu da će Skupština NSW ponovo zasedati tek u februaru. Kako se saznaje, ministar Hazard je proširenje ovlašćenja za vreme pandemije zatražio prema instrukcijama i u ime glavne zdravstvene zvaničnice Novog Južnog Velsa Keri Čent.

Prema aktuelnom Zakonu o javnom zdravlju – usvojenom 2010. godine – ministar Hazard može da izdaje široke naredbe javnog zdravlja, poput onih koje su korišćene za zabrane okupljanja, policijski čas, ograničavanje kretanja ili obavezno nošenje maski ili obavezne vakcinacije u nekim industrijama.

Hazardov predlog je da se ovlašćenja zadrže do marta 2023. godine, što bi državi olakšalo da nametne karantin ili samoizolaciju za ljude izložene virusu korona. Iako je predlog načelno odobrila Vlada NSW, ministrov zahtev je naišo na oštro reagovanje tokom sastanka poslaničkog kluba u utorak uveče.

I ministar policije Novog Južnog Velsa Dejvid Eliot rekao je da ni on ni policijski službenici ne žele da policija nastavi da ima moć da kažnjava ljude zbog kršenja kovid propisa.

– Policiji se ne sviđaju ova ovlašćenja, jer ta ovlašćenja znače i da smo još u pandemiji, a to niko ne želi – rekao je Eliot.

Premijer je naglasio da će određena ovlašćenja biti potrebna uoči početka zime, jer će se situacija sa virusom neminovno pogoršati, kao što pokazuju iskustva iz evropskih zemalja, rekao je Perote.

Blizu 85% vakcinisanih

Prema zvaničnim podacima Saveznog ministarstva zdravlja, Australija je sve bliže stopi od 85 odsto potpuno vakcinisanih stanovnika starijih od 16 godina.

Do srede popodne je obe doze vakcine protiv kovida primilo 83,5 odsto populacije, dok je ukupno 90,7 odsto primilo bar jednu dozu. Govoreći u brojkama, dato je ukupno 35,9 miliona doza. Od toga, 17,2 miliona građana je potpuno revakcinisano, a na drugu dozu u narednih nekoliko nedelja čeka još 1,5 miliona ljudi.

Trenutno prednjači ACT sa nešto više od 95 posto revakcinisanih, sledi Novi Južni Vels sa 91,4 odsto, a zatim Viktorija (87,8%), Tasmanija (82,7%), Južna Australija (74,7%), Kvinslend (71,7%), Zapadna Australija (71%) i Severna teritorija sa 70,5 procenata revakcinisanih.

HAZARD: Samo manje korekcije

Ministar zdravlja Bred Hazard pokušao je da uveri javnost da u njegovom zahtevu nije bilo nikakvih proširenih ovlašćenja.

– Daleko od toga da je reč o dodatnim ovlašćenjima. Ona će ostati potpuno ista kao do sada, samo je reč o jednostavnim korekcijama vezanim za vremensko uvođenje konkretno dve odredbe između mnogih koje se nalaze u Zakonu o javnom zdravlju – rekao je Hazard.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here