EPA/Alessandro della Valle
Austrijski kancelar Karl Nehamer

Austrijski kancelar Karl Nehamer izvinio se danas građanima zbog utiska koji mogu steći da politika ne uzima u obzir njihovu zabrinutost.

Nehamer je to rekao u obraćanju na vanrednoj sednici austrijskog parlamenta, sazvane na zahtev opozicije u vezi korupcijske afere u vladajućoj Narodnoj partiji Austrije (OVP) cciji je lider.

– Žao mi je šta trenutno prikazuje poltika. Žao mi je što nastaje utisak da ne shvatamo ozbiljno zabrinutost ljudi – podvukao je on.

Nehamer je osudio događaje oko nekadašnjeg generalnog sekretara Ministarstva finansija Tomasa Šmita.

– Događaji poslednjih dana i nedelja su prikazali lošu sliku o politici. Bavimo se stvarima koje su se dogodile pre više godina. Osuđujem ih najoštrije – rekao je on.

U javnosti je, pre par dana, dospeo protokol saslušanja Šmita, koji je tražio status krunskog svedoka, u istrazi protiv bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, optuživši njega, i druge funkcionere te stranke za zloupotrebu položaja i malverzacije.

– Ne želim da naša zemlja takvu sliku šalje spolja. To nisu zaslužili državni službenici, a pre svega građani. Takav nisam, takvi nismo – poručio je Nehamer.

Korupciji, prema njegovim rečima, nema mesta u Austriji. Ukazao je da ne podržava specijalni tretman elita.

– Ali nisam ni sudija i ne želim nikog da proglasim krivim – istakao je Nehamer.

Rekao je da će nezavisno pravosuđe rasvetliti da li su te optužbe tačne.

– Tamo gde se krše zakoni, mora biti izrečena pravda – podvukao je on.

Istovremeno je istakao da je zadatak vlade da zemlju izvuče iz krize.

Fokus vlade mora biti zabrinutost građana, jer oni, kaže, imaju strahove da bi rat u Ukrajini mogao biti većih razmera.

Opozicija na sednici zahteva raspisivanje prevremenih izbora. Lider SPO Pamela Rendi Vagner poručila je da je Austriji potrebna vlada koja uživa poverenje građana, a ne aktuelna koja nema ni plana ni strategije, izuzev da želi do samog kraja da sedi u ministarskim foteljama.

Šef Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl je kazao da je predsedniku parlamenta Volfgangu Sobotki pokazao crveni karton, pošto se on pominje u iskazu Šmita. Takođe, kao i SPO zatražio je raspisivanje prevremenih izbora.

Austrijska vlada ima samo tesnu većinu u parlamentu, koja zavisi od šest poslanika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here