Neke kineske provincije bogatije od članica G20

0

Akademija je prvi put upoređivala ukupan bruto domaći proizvod (BDP) u kineskim regionima sa 18 članica G20, isključujući Kinu i Evropsku uniju, kao i BDP po stanovniku, objavio je list "Čajna dejli"(China daily).

 

Južna kineska provincija Guangdong, ekonomska sila na granici sa Hongkongom, predvodila je u 2008. kineske regione po ukupnom BDP, a za njom su sledile Šandong, Đengsu i Džeđeng u istočnoj Kini, navedeno je u "plavoj knjizi".

U poređenju sa 18 članica G-20, Guangdong je na 16. mestu po ukupnom BDP i ispred je Saudijske Arabije, Argentine i Južnoafričke Republike.

Šandong i Đengsu su pretekle Argentinu i Južnoafričku Republiku, dok je Džeđeng ispred Južnoafričke Republike.

Kad je reč o BDP po stanovniku, Šangaj je na 12. mestu u poređenju sa 18 članica G-20, ispred Turske, Meksika, Argentine, Brazila, Južnoafričke Republike, Indonezije i Indije. Tjanđin je, pak, na 15, a Peking na 16. mestu.

Članice G-20 su Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Evropska unija, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here