EPA/Yuri Kochetkov
Vladimir Putin i Dmitrij Peskov

Kremlj smatra da tema pregovora Rusije i Ukrajine trenutno nije relevantna jer nema osnova za takve razgovore, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov i odbacio kao apsurdne pokušaje da se pronađe “formula mira” za Ukrajinu bez učešća Rusije.

Peskov je novinarima, povodom izjave ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da pitanje pregovora sa Rusijom trenutno nije relevantno, rekao da nisu ispunjeni preduslovi za pregovore Rusije i Ukrajine jer je, kako tvrdi, “na insistiranje Velike Britanije, Ukrajina napustila pregovarački sto”.

On je istakao da je Kijev uveo i zabranu pregovora sa Rusijom, prenosi ruski Interfaks.

Peskov je nazvao apsurdnim pokušaje da se postigne rešenje za Ukrajinu pomoću “formule mira”, koju je predložio Kijev, i ocenio da ona nema potencijal za bilo kakav rezultat bez učešća Rusije.

“Oni pokušavaju da pronađu ‘formulu mira’ bez učešća Rusije. U najmanju ruku, ovo je apsurdan proces. Ozbiljno, ovo je proces koji nema potencijal da donese bilo kakve rezultate”, rekao je Peskov komentarišući izjavu Zelenskog o oslanjanju na “formulu mira” za rešavanje sukoba.

Zelenski je nedavno, na konferenciji za novinare povodom kraja godine, rekao da pitanje pregovora sa Rusijom danas nije relevatno.

“Imamo formulu mira. To je danas jedina radna formula”, rekao je Zelenski.

Ukrajinska “formula mira” sastoji se od deset tačaka, i u njoj se poziva na povlačenje ruskih snaga, prekid neprijateljstava i obnavljanje ukrajinskih granica sa Rusijom iz vremena pre rata.

Zelenski je u oktobru 2022. godine potpisao ukaz kojim je perspektiva bilo kakvih pregovora Ukrajine sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom formalno proglašena “nemogućom”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here