Nemac traži srpsko državljanstvo

0

Feliks Ulbano oduševljen Srbijom
 

U organizaciji Ivana Jakovljevića, mladića koji je na svom imanju na rudničkom vrhu Straževica osmislio i osnovao srpski Holivud, i Ljupčeta Erovića, idejnog tvorca međunarodnog takmičenja u kuvanju jela od belih bubrega koja se u srpskom narodu smatraju afrodizijakom, održana je jubilarna deseta Mud(r)ijada, na kojoj su svoje umeće u pripremanju jela od belih bubrega pokazale kulinarske ekipe iz Batajnice, Čačka, Despotovca, Loznice, Niša, Kraljeva, Gornjeg Milanovca, Smederevske Palanke i mešovitih ekipa sastavljenih od znatiželjnika iz Irske, Španije, Nemačke i Norveške koji su samo za ovu priliku doputovali na planinu Rudnik.
 

Budući pomorac Jovan Dangubić

Feliks Ulbano iz Kelna na Rudnik je stigao sa Jovanom Dangubićem, sa kojim studira pomorstvo u Nemačkoj i odmah zatražio srpsko državljanstvo.

– Feliks je toliko oduševljen lepotom devojaka u Srbiji i prirodom da sam po njegovoj želji otišao u policiju da se raspitam pod kojim uslovima može da se dobije srpsko državljanstvo. Eto, došao da vidi kako se spremaju jela od belih bubrega i dobio želju da bude Srbin – objašnjava budući pomorac Jovan Dangubić.

 

Amerikanka predsednik žirija

Na kraju, žiri kojim je predsedavala Ana Veksler iz Njujorka je jednoglasno odlučio da je najbolji gulaš skuvan u kotliću ekipe Kod Mrša iz Čačka, kojoj je pripala drvena statua koja je prelazna i po izgledu odgovara karakteru manifestacije. Najbolji je bio gulaš koji su pripremili Čačani, ali i ostali kotlići su do zore ostali potpuno prazni, baš kao i mnoge pivske flaše i ražnjevi koji su korišćeni za dodatne delatnosti Mud(r)ijade.

Na vrhu Straževica bilo je na desetine kuvara, ali i veliki broj meštana rudničkih sela koji su došli da vide šta se to dešava, da probaju, da nešto nauče i da u druženju sa majstorima kotlića i uz muziku dočekaju rudničku zoru.

Na znak organizatora ispod kotlića su potpaljene vatre i sve je dobilo takmičarski karakter. U kotlićima i zemljanim loncima su kuvali stranci neka svoja jela, jer su oni na Mud(r)ijadi učestvovali u revijalnom delu. No, to ne znači da se nisu trudili. Oko jednog od lonaca iznad kojeg se vijorila finska zastava svojski su se trudili Ismo Dalaberg (28), ribar iz Finske, i Džerald O’Saliven (22), trgovac iz Irske.

– Nas dvojica smo se upoznali tek po dolasku na Rudnik. Shvatili smo poentu ovog takmičenja i, naravno, odlučili da damo svoj doprinos pripremajući neki naš specijalitet. Istina, ne brine nas kako će žiri oceniti kvalitet onoga što pripremamo jer smo ovde došli, i nismo nijednog trenutka zažalili, da upoznamo Srbiju, da se družimo i da upoznamo ljude. Sve što smo očekivali može se pomnožiti sa nekoliko desetina puta jer smo oduševljeni i zemljom i prirodom. Dosta putujemo po svetu, ali ljude kao što su u Srbiji nigde nismo sreli i to ne kažemo zato što smo ovde, već zato što je to prava istina. Istina je i to da već sada planiramo dolazak i sledeće godine – kažu za "Vesti" Džerald i Ismo.
 

Dolaze i iduće godine: Ismo Dalaberg i Džerald O’Saliven
 

I tako, dok su stranci obilazili kotliće i divili se ukusima, a i sami kuvali ono što su znali i umeli, domaći majstori pripremanja jela od muškosti bikova i veprova su u kotliće dodavali sve što je potrebno za dobar gulaš i još po koju kuvarsku tajnu.

 

Gost iz Australije

Tomislav Radosavljević koji već godinama živi u Australiji, u gradu Vulongong, do sada se mnogo puta takmičio u pripremanju jela od belih bubrega, a na jednom takmičenju je iz Australije doneo i bele bubrege kengura od kojih je skuvao pobednički gulaš. Ove godine zbog poslova nije mogao da učestvuje u takmičenju, ali nije propustio priliku da makar na sat-dva oseti takmičarsku atmosferu na Rudniku.

– Takmičio sam se od početka održavanja manifestacije, ali ove godine sam bio sprečen. No, nadam se da ću sledeće godine i ja potpaliti vatru ispod takmičarskog kotlića – ističe Tomislav.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here