Pixabay.com

Kinesko tržište se ponovo pokazalo kao “najvažniji stub” svetske automobilske industrije, a posebno nemačkih proizvođača, navodi se u izveštaju koje je objavila globalna konsultantska firma Ernst & Young (EY).

Kineski udeo u svetskoj prodaji nemačkih proizvođača automobila u trećem tromesečju (Q3) se popeo s 35,7 posto na 39,2 posto na godišnjem nivou, navodi Autoblog.

Tokom prvog talasa COVID-19 u drugom tromesečju, 51 posto svih novih automobila nemačkih proizvođača automobila je prodato kupcima u Kini.

Tri glavna nemačka proizvođača automobila Volkswagen, BMW i Daimler su profitirali u “natprosečnoj meri” od oporavka tržišta u Kini, jer je njihova prodaja u Q3 u Kini porasla za devet posto u odnosu na prošlu godinu, napomenuo je EY.

Istovremeno, prodaja nemačkih proizvođača automobila u zapadnoj Evropi je pala za četiri posto, a u SAD-u čak za 14 posto, prema izveštaju EY.

Nakon masovnog pada globalnih prihoda, kao i prodaje jedinica u drugom tromesečju zbog krize COVID-19, preduzeća 17 analiziranih automobilskih grupa širom sveta bila su “znatno bolja” u trećem tromesečju, navodi se u izveštaju EY.

Prihodi analiziranih automobilskih grupa su porasli za 53 posto u poređenju s prethodnim tromesečjem, dok je prodaja novih jedinica vozila porasla za 46 posto, navodi se u izveštaju.

Međutim, u poređenju s prethodnom godinom, svetski proizvođači automobila još uvek nisu dostigli nivo iz prethodne godine, navodi se u izveštaju. Što se tiče prihoda i prodaje, analizirani proizvođači automobila su bili pet posto ispod nivoa pre krize.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here