pixabay.com

Posle tri godine, maske u međugradskom i lokalnom javnom prevozu u Nemačkoj više nisu obavezne.

Istovremeno i u preostalih devet pokrajina, u kojima je ranije važio propis za nošenje maski u regionalnom prevozu, biće ukinut, preneo je Dojče vele.

Nedavno su se i transportne kompanije izjasnile za ukidanje obaveze nošenja maske u lokalnom javnom prevozu.

– Sa naše tačke gledišta, a s obzirom na pandemijsku situaciju, obaveza nošenja maske odavno nije bila neophodna – rekao je portparol Udruženja nemačkih transportnih kompanija (VDV).

Čak se i Nemačka železnica, Dojče ban, koja je inače prilično uzdržana u postavljanju javnih zahteva saveznoj vladi, pre nekoliko nedelja izjasnila za brzo ukidanja maski u međugradskim vozovima.

“Na taj način izbegavamo problem s različitim pravilima u Nemačkoj i između različitih vidova transporta”, napisao je sredinom januara član odbora za međugradski saobraćaj Mihael Peterson na poslovnoj platformi LinkdIn.

Konačno, savezna vlada je odlučila da 2. februara ukine zahtev za obaveznim nošenjem maske u prevozu na velike udaljenosti.

Prvobitno je obaveza nošenja maske u brzim vozovima, ICE, IC, EC, kao i u međugradskim autobusima kao što je Flksbus, trebalo da ostane na snazi do početka aprila.

Regionalni transport je, s druge strane, stvar saveznih pokrajina. U još devet pokrajina su maske i dalje bile obavezne u autobusima i vozovima.

Od danas su se i one opredelile za dobrovoljno nošenje maski.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji i Hamburgu zahtev za obaveznim nošenjem maske ukinut je juče.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here