EPA/Hayoung Jeon
Nemački vojnici

NATO se sprema za veliki ruski napad na istočnom krilu, proizlazi iz tajnog dokumenta Bundesvera u koji je “Bild” imao uvid.

U tajnom dokumentu („Tajne informacije – samo za službenu upotrebu“), nemačko Ministarstvo odbrane detaljno izlaže mogući „put do sukoba“ između Rusije i NATO. Akcije Rusije i Zapada se beleže iz meseca u mesec, kulminira sve raspoređivanjem stotina hiljada vojnika NATO i izbijanjem rata u leto 2025. godine.

“Bild” opisuje scenario iz dokumenta, ali iz bezbednosnih razloga ne navodi sve informacije o broju i kretanju trupa NATO.

Scenario Bundesvera “Odbrana Alijanse 2025” počinje u februaru 2024. Rusija pokreće još jedan talas mobilizacije i regrutuje dodatnih 200 hiljada ljudi. Kremlj zatim pokreće prolećnu ofanzivu u Ukrajini, ukrajinska vojska će do juna biti potisnuta.

Prvo prikriveni, a zatim sve otvoreniji napad Rusije na Zapad počinje u julu. Očekuju se sajber napadi i drugi oblici hibridnog ratovanja, uglavnom u baltičkim zemljama. Dolazi do sukoba, što Rusija koristi kao izgovor za pokretanje velikih vežbi na svojoj teritoriji i u Belorusiji.

Do pogoršanja ove situacije, prema scenariju, može doći u oktobru ako Rusija prebaci trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad. Od decembra 2024. na području „Suvalkijskog koridora“ odvijaju se veštački izazvani „granični sukobi“ i „nemiri sa brojnim žrtvama“.

U trenutku kada SAD tokom više nedelja nakon izbora neće imati lidera, Rusija, koju uz podršku Belorusije, pokreće operaciju na teritoriju NATO, navodi se u dokumentu. U maju 2025. godine NATO preduzima mere obuzdavanja: „dana Iks“ NATO prebacuje 300.000 vojnika, uključujući 30.000 vojnika Bundesvera, na istočni bok.

Scenario se završava 30 dana nakon „dana Iks“. Da li će NATO zaustaviti Rusiju, ovo pitanje ostaje otvoreno u scenariju.

Podsetimo, ruski zvaničnici su više puta izjavljivali da cilj Rusije nisu nove teritorije, već da se zaštiti od vojne pretnje sa Zapada, da osigura bezbednost cele zemlje i zaštiti nacionalne interese. Istovremeno, ona ostaje otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi.

11 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

  2. SRIBIJA NI POLAKO NI SIGIRNO NECE U EU ,NITI U EU .
    ZIVELA SRBIJA ,ZIVELA RUSIJA
    NIKAD SRBIJA NECE BITI ROB.SVOJ NA SVOME .

  3. Biće kako je prorečeno za ova dva ‘kralja’ severa -Rusije i njenih saveznika i juga -anglo-američke sile i njihovih partnera. Prorok Danilo je zapisao:,,U vreme kraja kralj juga sukobljavaće se s njim, i na njega će kralj severa navaliti, ali uznemiriće ga vesti sa istoka i sa severa, i izaći će s velikim gnevom da zatre i pobije mnoge.
    Ali doći će mu kraj i neće biti nikog da mu pomogne.” (Dan.11:40-45).

  4. A dokument pisala administracija koja ima manje od 17% podrške glasača u Nemačkoj, u vreme dok im je štrajkovima blokirana i željeznica i putevi, u ekonomskoj recesiji… jasno mi je da ovog puta NATO-nemačka vlada hoće da migrante pošalje u rat sa Rusijom, ne bi li izginuli, kao što su preživeli nacisti u SAD i UK nahuškali Ukrajince da im se osvete za podizanje ruske zastave na Budenstag na kraju WW2.

  5. sta tu ima da se kaze svabi nemogu da prezali sto su dva puta izgubili rat od rusije pa zato sad hoce toliko novca da salje ukrajni samo da bi unistili rusiji a ne vide da njihov narod nemaju sta da jedu

  6. ja zivim u eu pa vidim sta se radi ovde ako srbija udje nedaj boze moze da kaze sama sebi uvela zatvor ovde u EU vece su kotrole nego za vreme kumunizma povecali su sve dazbine da bi dali ukraicima sto vise para a narod zivi sa crkavicu

  7. Moguce je da se Njemacka sprema da napadne Rusiju,pokrenuta je opsta mobolizacija sa traktorima,put je malo dugacak,trebat ce im oko 15 dana da stignu na rusku granicu.Rusi imaju dovoljno vremena da se konsoliduju i ucvrste granicu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here