Nemačka sve nervira

0

Fonet/AP
Mirna Nemica: Angelu Merkel ne brinu optužbe
 

Slična osećanja gaje i u drugim delovima Evrope prema kancelarki i sve većoj ekonomskoj i političkoj moći Berlina. U njihovim očima je Evropska komisija samo alatka u rukama novog evropskog hegemona. Preosetljivost i reakcije na poruke Merkelove otkrivaju pre svega jedno – da Nemačka strahovito nervira susede, navodi "Velt".

O Merkelovoj sve najbolje

U međuvremenu je "Velt" brže-bolje u onlajn-izdanju objavio novi tekst, u kojem se tvrdi suprotno od prethodno navedenog. Sada je Merkelova sve omiljenija među Francuzima koji su u jednoj anketi (72 odsto) imali pozitivno mišljenje o nemačkoj kancelarki. "Problem nije ponovo osvojena moć od strane Nemačke, nego je problem slabost Francuske", izjavio je bivši ministar Bruno L Mer.

U jednom danu dva teksta sa potpuno oprečnom sadržinom: da li se "Velt" prepao od sopstvene oštrine ili je zaista otvoren za pro i kontra stavove?!

Čak je inače umereni francuski ministar Mišel Sapan odreagovao na nemačko držanje i susedima preporučio da bi bilo bolje da investiraju u svoje autoputeve, jer su u veoma lošem stanju, zatim to što nemaju dovoljno dečjih vrtića i da su žene "ekstremno malo" zaposlene, kao i to da ta zemlja ima svake godine sve manje stanovnika.

Iz Italije je državni sekretar za evropska pitanja Sandro Goci poručio da je Merkelova – prešla Rubikon.

Sve više se govori o jednoj "umekšanoj verziji nemačkog Rajha", na koji još od 2011. godine upozorava bivši američki diplomata Toni Korn.

– Nemačka vuče svojom knjigovodstvenom i štedljivom logikom ceo kontinent u ponor, koja je možda dobra za "naciju starih štediša", ali za sve druge je smrtonosna. Glupo je to što je Nemcima uspelo da zauzmu sve ključne pozicije u EU ili tamo postavi one koji sviraju po nemačkom taktu".

U Madridu i Lisabonu, kao i u Atini, dele mišljenje da je "štednja bolest" koja može da uništi zemlju, a Merkelovoj zameraju da se kocka životima ljudi.

– Mora se pogledati činjenicama u oči – da će cela jedna generacija Evropljana bez perspektive, smatrati Nemačku odgovornom. Onaj ko stalno vrši pritisak svojom određenom predstavom o Evropi, ne trudeći se da Evropljane pridobije za to, jednog trenutka će ostati usred kontinenta bez prijatelja", zaključuje "Velt".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here