commons.wikimedia

Vlada Nemačke odlučila je da obustavi četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj čija je ukupna vrednost 105 miliona evra, saopšteno je danas iz nemačke Ambasade u BiH.

U saopštenju se precizira da je reč o projektima rehabilitacije Hidroelektrane “Trebinje”, faza tri i četiri, Vetroparka “Hrgud” i zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, a da je pozadina ove odluke, kako je navedeno, “secesionistička politika Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika”.

Dodaje se da je “nemačka Vlada odlučila da u Republici Srpskoj dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrednosti od 105 miliona evra i da se na taj način sukcesivno okončaju”, prenosi Srna.

O ovoj odluci, kako se navodi, obavešteni su Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministra i projektni partneri.

U saopštenju se podseća da je Vlada Nemačke kao reakciju na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

Vlada Nemačke je sada donela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte, i da će sukcesivno biti okončani u skladu sa ugovorom.

Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte nemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou BiH ili regiona, a time uklučuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju sa civilnim društvom.

8 COMMENTS

  1. Sve sankcije protiv njega su lazne. On treba Amerima, da im se Dayton ne bi raspao – taj kozmeticki mir i treba im protiv EU. Takodjer je mozt sa Putinom. Kao pismonosa dolazi kod Putina. On je po mnogim upucenim Srbima, americki covek. Zna covek da sedi na vise stolica. Kad bude biranje za BiH predsednika i kad se ukine ovo smesno Predsednistvo, Dodik ce biti predsednik BiH. On ce sve da bude, samo da ne izgubi vlast, pare i pozicije.

  2. Samo neka seju mrznju negde drugo. Nemci nista vi bez profita ne radite pustite te vase bajke …

  3. Ne sekirajte se…crveni džin sa istoka nema problema da ulozi kapital u infrastrukturne projekte u RS.

  4. НАТО је Србију бомбардовао због Милошевића?
    Или да заштити албанце?
    Не него због својих војно- економских потреба

    🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here