Nemanja Damnjanović za “Vesti”: Ne brinemo o Srbima samo pred izbore

Z. Mirković - Vesti
0
Z. Mirković

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije Austrije (FPOe) u bečkom parlamentu, ističe da slobodarci neprestano brinu o srpskoj zajednici u Austriji, ne samo pred izbore, kao što to čine drugi.

On naglašava da su nedeljni izbori vrlo važni jer odlučuju o budućem kursu kojim će se kretati zemlja – u pravcu daljih reformi i boljitka, što je moguće samo sa FPOe u vladi, ili unazađenju i daljim zaduživanjima, koja će se prevaliti na leđa građana ako u vladi ne budu slobodarci.

Zašto građani treba u nedelju da izađu na birališta?

– Najvažniji argument je zato što se radi o njihovoj i budućnosti njihovih porodica – ukoliko ne učestvuju na izborima može da se desi da dođe do drastičnih političkih promena koje mogu da im donesu veliko nezadovoljstvo u oblasti sigurnosne, socijalne i migracione politike. Zato bih pozvao građane da iskoriste svoje demokratsko pravo da izađu na izbore i da daju glas partiji koju žele da podrže.

Oni koji izađu na birališta zašto da daju glas FPOe?

– Za razliku od političke konkurencije mi smo skoro sva predizborna obećanja ispunili, počev od bonusa za porodice, povećanja minimalne penzije, pa i ako znamo da je pušenje štetno, nismo ostavili veliki broj ugostitelja na cedilu nego smo oborili prethodni zakon i ukinuli zakon o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljstvu. Nažalost, pripremljeno poresko rasterećenje radnika i preduzetnika nije privedeno kraju zbog toga što je došlo do pada vlade i raskidanja koalicije. Za razliku od onih koji samo obećavaju pred izbore, mi posle izbora sprovodimo mere koje smo prethodno obećali. Zato predlažem svima koji su zadovoljni našim radom da nas i dalje podrže svojim glasom.

Mnoge stranke setile su se pred izbore Srba, da li je tako i u FPOe da Srbi bitni samo pred izbore?

– Mi nismo kao druge partije koje na srpsku zajednicu misle samo pred izbore. Vesna Šuster, Željko Malešević, Nemanja Damnjanović, Ilija Tufegić i mnoga druga imena govore o tome da se ljudi srpskog porekla nalaze na visokim političkim pozicijama u FPOe, što nažalost ne može da se kaže za ostale partije. Samim time se pokazuje da je srpska zajednica za FPOe uvek bila i ostala bitan deo društva u kome živimo, a ne samo pred izbore. Mi radimo za austrijske Srbe – ali takođe postoje granice naših političkih mogućnosti i ja sam to u više navrata napomenuo da dok god se nalazimo u opozicionoj ulozi, a to posebno važi za Beč, nismo u stanju da ostvArimo šta bismo želeli jer nas onemogućavaju naši politički protivnici koji vladaju i koji ne žele saradnju sa nama.

SPOe obećava priuštive stanove, sigurna radna mesta, ravnopravne šanse u obrazovanju, da li je to ostvarivo ili su to samo predizborna obećanja od kojih nema ništa?

– Satiričan stav SPOe – tipično pred izbore. SPOe je na vlasti u Beču stalno posle Drugog svetskog rata i sve u vašem pitanju navedene nadležnosti su bile i ostale pod kontrolom SPOe. Da li su u pitanju socijalni stanovi, za šta je godinama bio zadužen aktuelni gradonačelnik Mihael Ludvik, obrazovanje – pokrajinski ministar je iz SPOe, uvek se radilo o nadležnostima predstavnika SPOe. Što se novih radnih mesta tiče, prošlost je pokazala da je to veliki i nerešiv problem SPOe zbog nedostatka potrebne konkurencije. Zašto oni to do sada nisu uradili kako treba? Ako to nisu uspeli do sada, neće sigurno uspeti ni u budućnosti. Ono što su SPOe pokrajinski ministri za finansije uspeli je zaista za Ginisovu knjigu rekorda. U pravljenju dugova na račun građana SPOe je bez premca, možda čak i svetski prvak u tome. Dug Beča, koji je 2008. godine iznosio 1,8 milijardi evra, dostigao je 2018. astronomsku cifru, a sada dug glavnog grada zahvaljujući SPOe iznosi 6,8 milijardi evra.

Za šta se FPOe zalaže u obrazovanju?

– U Austriji imamo veliki broj studenata i akademika. Ono što nama fali su specifični, kvalifikovani kadrovi. Naši glavni ciljevi su jednakost u obrazovanju bez obzira na finansijsku situaciju roditelja, podizanje nivoa obrazovanja na viši nivo, povećanje broja kompetentnih pedagoga i ciljno usavršavanje za oblasti u kojima je trenutno deficitarna radna snaga. Zato je za decu migrantskog porekla najvažniji parametar za uspešno obrazovanje, od početka školovanja, dobro poznavanje nemačkog jezika. Samo na taj način je moguće uspeti u ostvarenje životnih ciljeva vezanih za oblast obrazovanja.