Nemci čuvaju svoju rakiju od propisa EU

0

E, da nemački seljak zna kako se pravi prepečenica, odmah bi odustao od svog šnapsa
 

Voćar i destiler Herman Beker pravi čuvenu kruškovaču, koja će, nakon što odstoji dve godine u njegovom podrumu, biti spremna za prodaju. On kaže da pravi šnaps od jabuke, šljive i kruške, mada u poslednje vreme eksperimentiše i sa kajsijom.

 

Bekerova farma nalazi se u blizini grada Karlsrue u pokrajini Baden-Virtemberg, gde je stacionirano čak 30.000 od ukupno 33.000 nemačkih proizvođača rakije. Kada nemački voćari proizvedu viškove voća, najpre ih pretvore u alkohol, a zatim prodaju državnom Monopolu za alkohol.

 

Subvencije za alkohol su, kako ističe DW, važan deo prihoda malih farmera na jugozapadu Nemačke. Međutim, Evropska komisija nedavno je donela odluku da su takve subvencije nelegalne i da se moraju ukinuti do kraja 2010. godine.

 

To se mnogima nije dopalo, pa ni ekolozima, koji tvrde da farmeri zbog destilerija kultivišu tradicionalne voćne vrste koje su danas gotovo ugrožene. Predsednik organizacije koja se bori za zaštitu tradicionalnih voćnjaka Hans-Martin Flinšpah tvrdi da "Monopol za alkohol" ima ključnu ulogu u očuvanju voćnjaka.

 

Nemačka vlada obećala je da će se odlučno boriti protiv ukidanja "Monopola za alkohol". Član Evropskog parlamenta Daniel Kaspari objašnjava da bi za nemačke farmere bilo bolje ako bi ih prihvatili kao izuzetak, ukazujući da i u drugim delovima EU postoje izuzeci u tom smislu, na primer u Švedskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here