Nemci snose teret Opela

0

Ta partija je skeptična prema nameri odlazeće nemačke vlade da se obezbedi do 4,5 milijardi evra zajmova u garancijama za "Opel", u okviru sporazuma sa "Magnom" koja nastupa u partnerstvu s ruskom "Sberbankom", preneo je Rojters.

 

"Postoji opasnost da Nemačka na kraju obezbedi celokupnu pomoć jer nema sporazuma sa Britanijom i Španijom", ukazao je zamenik predsednika FDP Bruderle.

 

"Opel", kao podružnica američkog "Dženeral motorsa" ima 50.000 radnika u pogonima širom Evrope, polovinu od toga u Nemačkoj i veliki broj zaposlenih u Belgiji, Britaniji i Španiji.

 

Nemačka nastoji da ubedi te zemlje da na sebe prihvate obezbeđivanje dela od ukupno 4,5 milijardi evra u garancijama, ali se one tome protive, delimično zbog toga što veruju da će pogoni "Opela" u Nemačkoj imati veću korist od sporazuma sa "Magnom".

 

Ukoliko druge zemlje ne prihvate da pruže podršku, vlada Angele Merkel će biti suočena s neprijatnim izborom: da subvencioniše pogone "Opela" van Nemačke ili da pusti da ceo sporazum propadne. Čak ukoliko Berlin i pristane da snosi ceo teret obezbeđivanja garancija, postojaće rizik da Evropska komisija blokira sporazum.

 

Lider radničkog sindikata "Opela" Klaus Franc je danas izjavio Rojtersu da očekuje da GM ove sedmice potpiše sporazum o prodaji 55 odsto udela u "Opelu" konzorciju s "Magnom" na čelu.

 

Ističući da bi to moglo da donese uštedu od 265 miliona evra godišnje, on je upozorio da još nije razjašnjen problem planiranog ukidanja 10.500 radnih mesta.
Pregovaračke strane su ranije saopštile da planiraju da sporazum potpišu do kraja novembra.

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here