Đ. Janković
Završno veče: Ljubomir Ćorilić čitao pesme koje je sin voleo

U znak sećanja na prerano preminulog kolegu i prijatelja Nenada Ćorilića (1975-2022), loznička srednja škola “Sveti Sava” ustanovila je manifestaciju “Dani Neše Ćorilića” koja je prvi put održana krajem decembra prošle godine. Četvorodnevna manifestacija je, prema rečima Jelene Mirković, direktorke škole, način da se sačuva sećanje na Ćorilića, profesora engleskog jezika, aforističara, pisca kratkih priča i pesnika koji je posle kratke i teške bolesti preminuo u Loznici krajem decembra 2022. godine.

Postavka sa nekoliko panoa posvećenih njegovom radu postavljena je u školskom holu, izložene su Ćorilićeve fotografije, knjige, aforizmi, gitara koju je svirao, detalji iz njegovog plodonosnog života.

Pamte ga kolege i đaci: Nenad Ćorilić

– Organizujemo manifestaciju sa namerom da sačuvamo od zaborava stvaralaštvo našeg dragog kolege Nenada Ćorilića, a istovremeno istaknemo koliko je naša škola ponosna što je imala jednog takvog čoveka – rekla je ona i naglasila da im je u realizaciji ideje mnogo pomogao Nenadov otac, pesnik Ljubomir Ćorilić.

Ljubomir Ćorilić je prvog dana manifestacije rekao da mu je drago što se škola odlučila da na ovakav način čuva sećanje na njegovog sina, kao prosvetnog radnika, književnika i jednog od najboljih satiričara Srbije.

Jedan od panoa u holu Srednje škole “Sveti Sava”

– Zahvalan sam školi, njegovom kolektivu što ovo čini. Javljale su se mnoge njegove kolege iz književnog sveta tražeći da bude organizovano nešto slično ovome, tako da će verovatno biti i drugih događaja kojima će se obeležavati sećanje na Nenada i njegov rad.

Na završnoj večeri manifestacije, kada su đaci govorili o Nenadu, Ljubomir Ćorilić je pročitao dve svoje pesme koje mu je, kada se dvoumio šta da recituje na festivalima poezije, predlagao Nenad.

Jelena Mirković i Ljubomir Ćorilić

– Postali ste deo porodice koja dosledno i doslovno i bogato neguje kulturu sećanja. Ovo izgovaram u ime Nenadove majke Jelene, njegove supruge Olge, njegove dve kćerke Milice i Jelene, koja je vaša školska drugarica. Ni ja, evo, ne mogu da nađem reči kojima se može zahvaliti svima vama što na ovaj način čuvate uspomenu na našeg i vašeg Nenada – rekao je Ćorilić učesnicima završne večeri.

Veče je sa učenicima pripremila Marija Mihailović Buha, profesorka srpskog jezika i književnosti, a čuli su se zanimljivi detalji o Nenadovom stvaralaštvu, njegovi aforizmi, ali i muzika koju je voleo.

U školi žele da “Dani Neše Ćorilića” postanu tradicionalni i da svaka poslednja sedmica u godinu bude posvećena sećanju na njega.

Nenad je napisao više knjiga

Satira i aforizmi

Nenad je engleski jezik i književnost diplomirao na Filozofskom fakultetu u Nišu, bio je član lozničkog KUD “Karadžić”. Objavljivao je u elektronskim i štampanim časopisima, dobitnik je Vibove nagrade za satiru i “Vitezove nagrade” za aforizme za decu. Bio je član Udruženja književnika Srbije i Beogradskog aforističarskog kruga. Zastupljen je u “Antologiji balkanskog aforizma” Vasilija Televskog, u izboru “Aforizmi i aforističari” i brojnim drugim zbornicima aforizama i kratkih priča, a bio je i učesnik na međunarodnim festivalima humora i satire.

Lana Ivković

Literarni konkurs

Deo manifestacije bio je i literarni konkurs na temu nekoliko Ćorilićevih aforizama, a stručni žiri je nagradu dodelio Lani Ivković, učenici drugog razreda na smeru pedijatrijska sestra.

Nenadov aforizam “Da bi pobednici pisali istoriju, moraju da budu pismeni” bio je tema njenog rada u kojem se dotakla mnogih važnih pitanja i prvi put dobila nagradu, iako često učestvuje na sličnim konkursima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here