“Neprihvatljivo je zastrašivanje novinara“

0

OEBS zatražio oslobađanje ruskih novinara koji su zarobljeni na istoku Ukrajine
 

Ruska novinska agencija "Itar tas" navodi da je predstavnik OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović uputila pismo vršiocu dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsenu Avakovu, od kojeg je zatražila da oslobodi novinare agencije "Lajf njuz", koje su tokom vikenda zarobile snage lojalne Kijevu, i da pokrene temeljnu istragu o incidentu.

 

Mijatovićeva je osudila uznemiravanje novinara u Ukrajini, ističući da je ruskim novinarima iz raznih televizijskih stanica zabranjen prelazak preko granice uprkos tome što su svi imali akreditaciju dobijenu od ukrajinskih vlasti zbog izveštavanja sa predstojećih vanrednih predsedničkih izbora.

 

Mijatovićeva je u pismu zatražila da se prestane sa zastrašivanjem i pretnjama predstavnicima medija, ističući da novinarima mora biti omogućeno da rade svoj posao, bez straha za sopstvenu bezbednost.

 

"Političke sile u Ukrajini moraju u potpunosti da shvate da je neprihvatljiva opstrukcija sloboda medija", poručila je Mijatovićeva.

 

Zamenik ukrajinskog sekretara za Nacionalnu bezbednost i odbrambenog saveta (SNB) Viktorija Sumar rekla je da je protiv novinara Olega Sidjakina i Marata Sajčenka pokrenuta istraga prema optužbama za "pomaganje terorističkim grupacijama".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here