Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska Crnomorska flota

Ukrajina je izgubila veći deo svoje flote povratkom Krima u sastav Rusije 2014. godine, piše američki “Nešenel interest“.

Prema rečima autora članka Sebastijana Roblina, Kijev je izgubio polovinu korveta, jedinstvenu podmornicu ratne mornarice, kao i program za pripremu borbenih delfina.
Pored toga, oko 75 odsto ukrajinskih vojnika koji su služili na Krimu napustili su pozicije ili su prešli na stranu Rusije, među njima i komandanti Ratne mornarice.

Kasnije je deo brodova počeo da se vraća Kijevu, međutim, proces je zaustavljen pogoršanjem odnosa sa Moskvom zbog situacije u Donbasu, piše Roblin. Tako da je sada u Ukrajini ostao samo jedan veliki brod, fregata “Hetman Sagajdačni”, a baze Ratne mornarice postoje samo u zapadnom delu zemlje, u Odesi i Nikolajevu.

Novinar navodi da države članice NATO-a povremeno pomažu Kijevu u stvaranju „flote komaraca“ koju čine mali i brzi brodovi. Neke od njih je Ukrajina dobila programom vojne pomoći, pre svega od Amerike, dok druge dobija besplatno s obzirom da se više ne koriste.

Ipak, mnogi smatraju da su planovi za obnovu flote glupa ideja zbog dominantne pozicije Ratne mornarice Rusije na Crnom moru. Autor je podsetio da je tokom oružanog sukoba u Južnoj Osetiji 2008. godine Gruzija izgubila većinu svojih morskih snaga na obali Abhazije, dok ruska vojska nije imala gubitaka.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime