EPA/Etienne Laurent
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pušten je danas iz bolnice nakon hitnog hiruškog zahvata na srcu.

Istovremeno, predsednik vlade Izraela se suočava sa neviđenom nacionalnom krizom i demonstracijama uoči ključnog glasanja u izraelskom parlamentu o prvom velikom zakonu u okviru preuređenja nacionalnog pravosudnog sistema, navodi AP.

Veliki broj demonstranata smatra da su sami temelji države urušavaju ovim planom vlade i pojačavaju proteste blokirajući put koji vodi do Kneseta, a preduzeća širom zemlje zatvorila su svoja vrata u znak protesta povodom današanjeg glasanja.

Vladajuća koalicija koju čine ultranacionalističke i ekstremno religijske stranke rukovodi reformom pravosuđa koja je podelila Izrael i stavila na probu delikatne društvene veze, narušila koheziju moćne izraelske vojske i izazivala zabrinutost čak i u Americi koja je najbliži saveznik jevrejske države, navodi AP.

U toku su napori da se pronađe kompromis, u kojima učestvuje i izraelski predsednik Hercog, ali za sada nije jasno da li će ti pokušaju uroditi plodom.

Rano jutros demonstranti su blokirali ulicu koji vodi do Kneseta, a policija je upotrebila vodene topove da ih potisne i rastera.

Izraelski mediji su izvestili da je kasno sinoć konzorcijum preduzeća objavio da neki od članova tog tela danas neće raditi u znak protesta zbog vladinih planova, a danas su poslovanje obustavili i veliki lanci tržnih centara i neke benzinske pumpe.

Događaji u Izraelu se pomno prate u Vašingtonu, a predsednik Džozef Bajden je u izjavi za sajt Akios kasno sinoć upozorio da ne bi trebalo nastaviti sa zakonskim promenama koje su izazvale tako duboke podele u izraelskom društvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here