Šargarepa je jedna od najzdravijih užina koju možete da imate. Slatka, ukusna i hrskava može da umiri žudnju za bezvrednom hranom kada pokušavate biti dobri. Takođe su bogate vitaminima, antioksidansima i vlaknima, koja mogu da umanje rizik od razvoja raka, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

1. Beta karoten
Šargarepa je bogat izvor beta karotena, koji je moćan antioksidans sa mnogim zdravstvenim prednostima. U telu se beta karoten pretvara u vitamin A koji služi za održavanje zdrave kože. Studije pokazuju da beta karoten takođe štiti pluća od toksina koji dovode do raka pluća. U stvari, za bivše pušače koji svakodnevno konzumiraju beta karoten smanjuje se rizik od raka pluća i želuca. Ostala hrana sa visokim sadržajem beta karotena uključuje špinat, kelj i slatki krompir.

2. Varenje
Telu su potrebni određeni osnovni minerali, vitamini, vlakna i enzimi za pokretanje procesa varenja. Šargarepa ima jednake količine i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, što pomaže u prolaženju hrane kroz probavni sistem. Beta karoten se pretvara u vitamin A koji jača zdravlje vaših limfocita. Limfociti su ćelije koje se bore protiv patogena koji prenose hranu. I na kraju, šargarepa sadrži dobru količinu kalcijuma i kalijuma, dva minerala vitalna za normalnu kontrakciju svih vrsta mišića, uključujući i one potrebne za kretanje hrane kroz vaš probavni trakt. Iz tih razloga, studije pokazuju da redovno konzumiranje šargarepe može da spreči čir na želucu.

3. Alkalni elementi
Previše hrane koja formira kiseline ima negativan zdravstveni efekat, ali jedenje šargarepe može da pomogne da se telo vrati u povoljan nivo pH. Iako je telu potrebna i kisela i alkalna hrana, njemu je potrebno više one druge, dok moderne dijete obično sadrži previše prve. Težite da oko 80% dnevnog unosa hrane budu alkalizirajuće namirnice poput šargarepe i drugog korenastog povrća. Sada se pH vrednosti prirodno razlikuju u vašem telu – na primer, stomak je veoma kiseo jer to treba biti. A telo je prilično dobro i prilagođava pH vrednost vaše krvi izlučivanjem viška kiseline u urinu. Razlog zašto je važno jesti više alkalizirajuće hrane je jednostavno taj što donosi manje stresa na vašem telu u održavanju pravilne ravnoteže.

4. Kalijum
Kalijum deluje u saradnji sa natrijumom kako bi uravnotežio nivo tečnosti, što doprinosi zdravlju vaših bubrega i smanjuje visoki krvni pritisak. Nažalost, skloni smo da dobijamo mnogo više natrijuma nego što nam je potrebno, jer je upakovano u sve vrste prerađene hrane na neverovatan nivo. Šargarepa može da pomogne da se vrati u ravnotežu kako bi se oslobodio opterećenja na bubrezima i celom krvožilnom sistemu.

5. Dentalno zdravlje
Šargarepa pomaže kod održavanje zdravih zuba i desni na više načina. Prvo, samo lutanje mrvice mrkve odstranjuje nakupljanje ploča. Takođe stimuliše proizvodnju pljuvačke, što pomaže u kontroli bakterija u ustima. Njihov alkalizacijski kapacitet takođe može da uravnoteži pH u ustima.

6. Rane
U šargarepi se nalaze dva jedinjenja koja mogu da ubrzaju zaceljivanje rana – vitamin C i beta karoten. Vitamin C povezan je sa zdravim imunološkim sistemom i stvaranjem kolagena, kritične komponente kože. Beta karoten smanjuje upalu tako da koža brže zaraste. Jednostavno možete dodati više šargarepe u ishranu kada imate ranu ili da jednostavno malo narendane šargarepe u gazi nanesete direktno na zahvaćeno područje.

7. Fitonutrijenti
Jedan od najmoćnijih fitonutrijenata u šargarepi se zove falkarinol, za koji se misli da smanjuje rizik od raka debelog creva i podržava celokupno zdravlje debelog creva. U stvari, fitonutrijenti (uključujući antioksidante) u šargarepi mogu smanjiti rizik od svih vrsta raka. Čini se da su prednosti veće kada se šargarepa skuva, ali slobodno uživajte u šargarepi koliko god vam se svidela.

8. Karotenoidi
Šargarepa sadrži određenu grupu antioksidanata zvanu karotenoidi, koji se koriste da pomognu u regulisanju šećera u krvi. Zbog toga, dijeta bogata karotenoidima može umanjiti rizik oboljevanja od dijabetesa tipa 2. Rezultati studije su različiti, ali svi su smanjili rizik u rasponu od 15-22%.

9. Vlakna
Rastvorljiva vlakna u šargarepi vežu se za LDL holesterol (to je loša vrsta) i omogućavaju našim telima da ga eliminišu. Kao rezultat toga, manje smo skloni krvnim ugrušcima i dostižemo niži nivo rizika od bolesti srca. Nerastvorljiva vlakna pomažu u sprečavanju opstipacije i crevnih blokada, smanjujući tako rizik od problema kao što su hemoroidi, pa čak i kolorektalni karcinom.

10. Oči, kosa, nokti i koža
Izbalansirani nutritivni profil šargarepe je za celo telo, uključujući kosu, nokte, kožu i oči. Fitohranjivi sastojci isporučuju neke sastojke koji su telu potrebni za izgradnju novih ćelija. Ovo je proces koji se dešava stalno, ali kada imate nedostatak hranjivih sastojaka, nove ćelije nisu toliko zdrave kao što bi mogle da budu i imaju skraćen životni vek. Zdrave mlade ćelije čine bistre oči, blistavu kožu i jake nokte.
Jedino što treba imati na umu prilikom skladištenja šargarepe je da ih je najbolje koristiti vlažne nakon pilinga, pa pripazite da u posudu dodate malo vode u kojoj su vaši štapići šargarepe. Tehnički šargarepa ne mora da se guli. Većina ljudi to radi jednostavno zato što piling ima blago gorak ukus.

Srećom, šargarepe su vrlo svestran sastojak. Odlične su za salate, pomfrit i pire. Mogu da se umoče u zdrav hummus ili ranč. Pošto je njihov prirodni ukus toliko primamljiv, možete uživati i u samoj šargarepi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here