Nezaboravne romantične scene

0

Izgubljeni u prevodu

 

Bili Mureju zamalo je izmakao Oskar za ulogu Boba, sredovečnog glumca koji živi na staroj slavi, pa je izgubio dodir sa samim sobom, sve dok ga na neobično spontan način ne spasi mlada Šarlot koja s njim napokon uspeva da izrazi svoju posebnost. Iako se nisu nikad službeno upoznali, veza Boba i Šarlote postala je vrlo brzo posebna uprkos tome što je bila obeležena neshvaćenim i neizrečenim stvarima.

 

Vreva japanskih ulica prisutna kroz celi film preplavljuje romantični par poput reke ostavljajući ih da u nekoliko šapatom razmenjenih reči na trenutak uživaju u promeni koju su jedno drugome uneli u živote.

 

 

 

Zapravo ljubav

 

‘Zapravo ljubav’ pretrpan je romantičnim scenama, ali nekim čudom vešto izbegava sladunjave klišee. Ponajbolje to pokazuje scena kakvu smo videli već u bezbroj filmova – javna prosidba u prepunom restoranu.

 

Ali ima nešto jednako romantično koliko i smešno u jezičkoj barijeri koju Kolin Firt pobeđuje zajedno sa svojim strahovima dok na nespretnom portugalskom izjavljuje ljubav Aureliji, što celu scenu čini svežom, a nama je lako veseliti se s njim poput ostatka gostiju u restoranu.

 

Jednako sveže je videti Hju Granta kao britanskog premijera kako neznancima peva božićne pesme zbog očajničke potrebe da pronađe devojku koja je osvojila njegovo srce. Sve u svemu, film pokazuje da, iako ponekad na neočekivan i neverovatno nespretan način, ljubav prelazi sve prepreke.

 

 

 

Moulin Rouge

 

Evanu MekGregoru kao mladom i nadobudnom pesniku, zelenom pod svetlima raskalašenog Pariza kraja 18. veka, ne smeta što je Satine kurtizana niti što ju je uticajni knez praktično otkupio za sebe.

 

Ne smeta mu ni što ga Satine šikanira kad god joj se prohte, on naprosto zna da je ona stvorena za njega. U trenutku kada ga ona zameni za imućnog kneza pokazujući mu naklonost najluđom verzijom sebe, on je u potpunosti razoružava pesmom.

 

Ljubav je rođena, iako skrivena iza kulisa kako je zli knez ne bi uništio, ali kao najveće ljubavi, ne nalazi sretan kraj. Ljubav ne možemo kupiti? Ljubav ne bira? Ljubav pobeđuje sve, čak i smrt? Mnoge poruke možemo iz izvući ‘Moulin Rougea’, a na poseban, bajkoviti način toliko je iskren da mu jednostavno verujemo.

 

 

 

 

Titanik

Epska romansa Džejmsa Kameruna postala je najunosniji film u istoriji dodavši poznatoj priči o najvećoj havariji upečatljivu romantičnu notu. Pomešavši spektakularne scene sa strastvenom ljubavnom aferom, ‘Titanic’ je upisao ime Leonarda DiKaprija u knjigu slavnih lomitelja srca.

 

Naposletku, film nije zapamćen po spektakularnim scenama tragedije i broda koji tone, na koje su potrošeni milioni dolara, nego po ruci Kejt Vinslet na zamagljenom staklu automobila i po već legendarnoj sceni ‘letenja’ na pramcu Titanika.

 

 

 

WALL-E

 

Ljubavna priča na potpuno novom nivou, u dalekoj budućnosti gde dvoje robota pokazuje više ljudskosti od celog preostalog čovečanstva, nadahnjuje na poseban način.

 

Uistinu, ljubav ne robuje rečima, i bez njih se osećanja mogu iskazati savršenom tačnošću, što ovaj film u kojem gotovo da i nema dijaloga pokazuje, a posebno je pamtljiva scena svemirskog plesa.

 

Nakon što Wall-E osigura budućnost čovečanstva spasivši biljčicu, Eve napokon spoznaje da ne želi dalje bez njega. Iskazuje mu najčistiju formu robotske ljubavi dajući mu električni poljubac, a on doživljava da mu je sva privrženost, pažnja i ljubav napokon uzvraćena. Nakon eksplozije emocija pretočenih u bestežinsku koreografiju, nijedan ljudski glumac ne bi mogao izgledati radosnije od malog robota čistača.

 

 

 

Kasablanca

‘Kasablancu’ i danas mnogi smatraju najvećom ljubavnom pričom svih vremena, a poslednja scena rastanka obeležila je filmsku istoriju.

 

Gotovo 70 godina od premijere, ‘Casablanca’ se još uvek gleda s paketićem maramica u krilu, za svaki slučaj. Bezvremenska dirljiva moć ‘Casablance’ skrivena je u činjenici da prikazuje najveći kvalitet ljubavi. Pravi romantični gest ne traži ništa za sebe niti išta zauzvrat, nego ga činimo samo da bi osoba koja nam je osvojila srce bila sretna, makar to značilo veliku žrtvu za nas.

 

Upravo takvu veliku žrtvu podnosti Hemfri Bogart dok stoji na marokanskom aerodromu, ne samo sa svojom večnom ljubavi, već i s njenim suprugom nagovarajući ga da zgrabi devojku i pobegne pred nacističkim neprijateljem.

 

O romantičnim scenama nemoguće je pisati na objektivan način. Svako od nas ima različito viđenje romantičnog, zato bi se ova lista mogla nastaviti bez kraja.

 

Koje su filmske scene vas posebno dirnule? Izrecite nam svoje misli u komentarima i pomozite nam da zajedno nadopunimo listu najromantičnijih filmskih scena.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here