Kosovo online
Kosovska Mitrovica

Početak procesa formiranja Zajednice srpskih opština, prema najavama Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, biće na dnevnom redu sastanka u Briselu 2. maja.

Predstavljanje nacrta je, kako je naveo Lajčak, u intervjuu za slovački “Denikn”, prvi obavezujući korak. Obelodanio je i da će se kad je reč o formiranju ZSO držati evropskih modela. Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan je ponovio da je ZSO obaveza koju Priština “hitno” mora da ispuni, kao i da je došlo vreme za to.

Pristrasnost Zapada

Bez obzira na ove najave Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost nije optimističan, jer kako kaže mogli su i da poruče da to ne može kako je Aljbin Kurti zamislio.

– Nisam siguran ni kako su oni to zamislili, jer strahujem da ni stav Zapada nije daleko od Kurtijevog, a to je da ZSO ne treba da ima neke posebne nadležnosti, naročito ne izvršne. Kad to uzmemo u obzir, skeptičan sam i po pitanju uspeha pregovora, jer deluje da će predlog koji se bude pojavio, pre svega biti u skladu sa interesima i stavovima Zapada koji nisu daleko od stavova Kurtija. To su samo nijanse – objašnjava za “Vesti”, zašto ne smatra da će biti značajnijih pomaka u pregovorima.

Ne veruje i da će do formiranja ZSO doći, jer se boji da će stav Zapada biti takav da će opet biti više na strani Prištine nego Beograda i da, samim tim, neće ispuniti očekivani okvir kako bi ZSO trebalo da izgleda.

– Borbu treba da nastavimo, ali me interesuje, reakcija Zapada. Vidimo da pooštravaju stav prema Srbiji. To više nije ni tajna, pošto su prihvatili Kurtijeve izbore na severu KiM koji su nelegalni i nelegitimni i time suštinski stavili Beogradu do znanja da su na strani Kurtija.

Loša najava

Taj stav je, kaže Graovac, za Beograd loša najava šta može da se desi 2. maja, jer ako su o Kurtijevim izborima zauzeli stav u skladu sa njegovim željama, ne bi iznenadilo da i ovaj po pitanju ZSO ako ne potpuno, bude blizu njegovih želja, a odgovornost ponovo bačena na Beograd.

– Bojim se da će Zapad ako Beograd odbije ZSO, koja nije u skladu sa dogovorenim to koristiti za dodatni pritisak na Srbe i optužbe Srbije da ona sabotira pregovarački proces – zaključio je Graovac.

Pravni status Srba je, prema rečima Miroslava Lajčaka, cilj sastanka 2. maja, koji je i prilika da se razjasni odnos vlasti u Prištini i kosovskih Srba i istovremeno definiše uloga Srbije u podršci Srbima na Kosovu.

– To je osetljiva tema, ali je važno da konačno počnemo da definišemo šta zajednica znači, kakvi će biti njen status i ovlašćenja, a držaćemo se postojećih evropskih modela – rekao je Lajčak.

Gabrijel Eskobar je ukazao da će Beograd insistirati na formiranju ZSO, ali ne kako bi Kurti želeo da ZSO svede na ljušturu bez sadržaja, već kako je dogovoreno u Briselu, da se formira u skladu sa četiri sporazuma.

Albanci bi sukobe

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije u lakoj situaciji i da je Aljbin Kurti odlučio da se otvori most na Ibru između južne i severne Kosovske Mitrovice, sa samo jednim ciljem, da protera Srbe sa KiM.

– Da znate, okupacioni gaulajter na severu KiM Aljbin Kurti doneo je odluku, posle sramnih, lažnih izbora, da otvori most koji je bio brana i čuvar interesa našeg naroda na severu KiM, ne bi li Albanci iz južne Mitrovice preuzeli i severnu. To im je dugogodišnja ideja kojoj se naš narod suprotstavljao – rekao je Vučić i istakao da Kurti to pravda time da navodno ne žele u Mitrovici geto već otvorene gradove.

To će, kaže, lako da prođe na zapadu, iako samo želi da protera Srbe i sukobe po svaku cenu, ali će Srbija učiniti sve da sačuva mir.

– Ali im poručujemo i pre 2. maja i Brisela, a to će se nastaviti i posle toga, nemojte da sanjate da ćete uspeti u svojim namerama da proterate ili uništite Srbe u bilo kom delu KiM, u tom slučaju znaćemo šta ćemo – poručio je predsednik Srbije.

Nešto između

Srđana Graovca brine što se uopšte ne uzima u obzir kako ZSO treba da bude formirana i kako da izgleda.

– Nemojte zaboraviti, već postoje dogovori, dokumenta usaglašena o tome kako se osniva ZSO. Odnosno ko treba da predlaže kako će se formirati. To je sve već usklađeno, ali me plaši da će Zapad izbeći da govori o tome i da će izneti svoj predlog koji neće biti daleko od Kurtijevih želja. Odnosno neće biti baš potpuno u skladu sa Kurtijevim interesima, ali ni u skladu sa onim što bi trebalo – rekao je on.

Proterivanje Srba

Ministar spoljnih poslova Srbije Dačić je posle sednice SB UN, posvećene KiM, rekao da je većina članica za obavezu Prištine da formira ZSO i da su dale podršku dijalogu. Ipak, nije siguran da će do implementacije tog dela dogovora i doći, jer Kurti to ne želi. Srbija će, istakao je Dačić i dalje insistirati da formiranje ZSO bude prva tačka.

– Videćemo 2. maja kako će se Kurti ponašati, nisam siguran da će to ići. Gotovo smo ubeđeni da od toga neće biti ništa, jer mu cilj nije formiranje ZSO, već da se Srbi proteraju sa Kosova, i to je suština – rekao je on.