Nikolić o Kosovu: Nije šija, nego vrat

0

Beta/N. P.
Nikolić: Ja nisam od onih koji su bilo kada nešto krili. Zašto bih ja krio ono što Srbiju čeka
 

Nikolić je u emisiji Ćirilica na TV Hepi kazao da je, međutim, novi sastav Evropske komisije nastupio mnogo oštrije, otvorenije o svojim zahtevima.

– Znači, oni sad ne kažu – mi od vas ne tražimo da priznate nezavisnost Kosova i Metohije, već kažu ono što je rekao nemački parlament pre dve godine – da biste postali član EU moraćete da donesete potpisan ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom u kome će biti definisani svi vaši odnosi, rekao je Nikolić i ocenio da to "nije šija, nego vrat".

– Ako Priština neće da potpiše taj ugovor, kad ćemo da postanemo član EU. A zašto neće (da potpiše), neće jer ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohije, naglasio je Nikolić, dodajući da se "tako vrtimo u krug".

On je istakao da Srbija kao mala zemlja mora da istraje na principu, "a taj princip je da želimo u Evropsku uniju, ali to ne možemo bez Kosova i Metohije".

Nikolić se osvrnuo i na izjavu evropskog komesara za susedsku politiku Johanesa Hana tokom njegove nedavne posete Beogradu, koju je, kako je rekao, ponovio pred novinarima.

– To što je on rekao u Beogradu ja sam ponovio pred novinarima, on je držao slušalicu s prevodom i nije odrečno nijedan pokret glave koristio, saglasio se sa svim tim što sam rekao, a rekao sam dve teške stvari koje nas čekaju, naveo je predsednik Srbije i dodao da "ovaj novi sastav Evropske komisije više "ne želi da uvije i da veže mašnicu u paket koji je pripremio za Srbiju".

– Želim da otvoreno i jasno kažem, i čuli ste predsednika Komisije koji je rekao da u prvom njegovom mandatu sigurno neće biti prijema Srbije. To sad više niko ne govori, ali zato u februaru moramo potpuno da implementiramo Briselski sporazum, pa ćemo onda u maju možda neki novi. Ja nisam od onih koji su bilo kada nešto krili, a posebno danas nemam više nikakav razlog, zašto bih ja krio ono što Srbiju čeka, rekao je NIkolić i ponovio da je samo rekao ono što je njemu komesar Han preneo, a da ne može da kaže o čemu je Han govorio sa predsednikom vlade ili ministrom spoljnih poslova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here