EPA/Federico Proietti
Mile Svilar

Ništa od Belgije – Mile Svilar može da brani samo za reprezentaciju Srbije. Selektor “crvenih đavola”, Domeniko Tedesko, saopštio je da ne računa na golmana Rome.

– Pratili smo Svilara poslednjih meseci i želeli da bude naš član. Postoji problem, sa pravne strane – Svilar više ne može da menja federaciju – objasnio je Tedesko.

Podsetimo, uoči objavljivanja spiska za prijateljske mečeve sa Rusijom i Kiprom, mladi čuvar mreže nezvanično je i preko posrednika poručio selektoru Draganu Stojkoviću da više ne želi da brani za Srbiju.

Ostaje da se vidi kako će selektor i sportski sektor unutar FSS reagovati na najnoviji razvoj situacije.

Sličan je bio i slučaj Vladana Kovačevića. Golman iz Bosne i Hercegovine našao se na pragu reprezentacije Srbije, ali zbog propisa FIFA nije debitovao. Praktično, ukoliko je posle 21. godine igrao za seniorsku reprezentaciju, nijedan fudbaler nema više pravo da igra za drugu.

Svilar je znatno ranije prihvatio poziv selektora Dragana Stojkovića da brani za Srbiju. Iako redovan na okupljanjima, mladi čuvar mreže upisao je samo jedan meč i to u jesen 2021, protiv Katara. Nezadovoljan statusom i pojačanom konkurencijom, Svilar je posle tri godine rešio da ponovo promeni reprezentativni dres.

Nije uspeo, a da li je poslednjim razvojem situacije sebi definitivno zatvorio vrata državnog tima, u ovom trenutku, teško je prognozirati…

Mlađani golman počeo je karijeru u Anderlehtu, 2017. preselio se Benfiku, šest puta branio je dres seniorskog tima u Primeiri i oko 70 za drugu ekipu…

Prošao je sve selekcije Belgije, upisao četiri meča na golu mlade reprezentacije.

Svilar senior, Miletov otac Ratko, rođen je u Crvenki. Početkom osamdesetih godina prošlog veka prihvatio je poziv Antverpena i izabrao Belgiju za trajno životno stanište. Dres reprezentacije Jugoslavije oblačio je devet puta i sa 249 utakmica u Antverpenu i čak pet trenerskih manaata stekao status klupske legende.

Uvek je rado pričao o korenima, odrastanju u Crvenki, partijama u Vojvodini i odrastanju u SFRJ.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here