EPA/Igor Kupljenik
Premijer Slovenije Janez Janša

Pojava famoznog slovenačkog “non pejpera” uzburkala je ceo region. Za BiH bi to mogao biti “trojanski konj” Hrvatske, a za Sloveniju je apsolutna laž.

Podsetimo, sve je počelo sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Gordanopm Radmanom, koji je u martu poslao “non pejper” u sedište Evropske unije.

Reč je o nezvaničnom dokumentu za koji hrvatska tvrdi da ima podršku još bar šest zemalja, zapravo podrazumeva širi spektar reformi i promenu odnosa u BiH. Ipak, u BiH se to tumači kao pokušaj Hrvatske da u svoju korist utiče na izmenu Izbornog zakona u BiH.

Ali, u priču se uključuje i Slovenija odakle su počele stizati informacije da se i u toj zemlji krčkaju planovi o budućnosti BiH i regiona. Kao glavni protagonista je ocenjen premijer Slovenije, desničar Janez Janša. Međutim, s obzirom na širi spektar problematike nije isključeno da je u sve umešana i Mađarska, navodi Klix.ba.

Pošto je Janšin “non pejper” izazvao još više polemike, jer pominje ozbiljno menjanje granica Balkana, u tom slučaju Slovenija je ispala loš policajac, a da su svi zaboravili šta Hrvatska želi, piše Klix i navodi da Slovenija jednostavno nema razlog da išta takvo traži.

Sarajevski portal navodi da je baš zato jasno da se iza svega “valja” hrvatski zahtev za izmene izbornog zakona u BiH kao i reforma uprave te inače neefikasne države koju vode tri nekada zaraćene strane.

Klix piše i da se baš u tu retoriku odavno uklapa Milorad Dodik.

S druge strane, Slovenija sve negira.

Slovenački poslanik u evropskom parlamentu Franc Bogovič izjavio je za BHT da su priče o “non-pejperu ” izmišljotina i u službi unutrašnjo-političke borbe u Sloveniji.

– Nikad niko nije pričao o tome. Ni Janša, ni ministar spoljnih poslova nikada nisu pričali o menjanju granica – kazao je on, prenosi Dnevni avaz. “Ja lično mislim, a mislim da je to i stav našeg premijera, da je BiH država, a što je potvrdio i Dejtonski sporazum”, kaže Bogovič i dodaje da je cela priča smišljena da naškodi Janši.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime