EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Posle razrešenja Alekse Bečića sa mesta predsednika Skupštine Crne Gore i stvaranja nove parlamentarne većine, formiranje manjinske vlade glavna je tema na crnogorskoj političkoj sceni. I dok iz URA najavljuju da pregovori o tome tek predstoje, neki kažu da je sve već dogovoreno i da će pregovori biti farsa.

Novoformirana parlamentarna većina sastavljena od URA, DPS-a, SD-a, SDP-a i manjinskih partija prvo je srušila vladu Zdravka Krivokapića, potom razrešila Bečića. Već se licitira ko bi mogli biti ministri u novoj vladi. Različita su mišljenja i oko toga koliko je koncept manjinske vlade u ovom trenutku rešenje crnogorskog političkog zamešateljstva, ili vodi ka novim podelama i nesigurnim ishodima.

Vlada već formirana – u kuloarima

Profesor Savo Marković tvrdi da je takozvana manjinska vlada već formirana u kuloarima i on je ne naziva manjinskom, već vladom koja je produžena ruka DPS-a.

– Mislim da je ta takozvana manjinska vlada već formirana i da će ti takozvani pregovori biti samo farsa. Možda je međunarodni faktor imao nekog uticaja, ali ja sam mišljenja da je ovo sve urađeno u režiji DPS-a. Treba reći da su građani prevareni, da je izneverena volja iskazana na izborima 30. avgusta. Da je URA na tim izborima bila zajedno sa DPS-om, u redu, ali je ona tada bila za demontažu sistema kojim je DPS upravljao Crnom Gorom, zato je ovo klasična prevara birača – kaže Marković.

On veruje da će se URA potpuno utopiti u DPS, nada se još da bi narod na protestima mogao da pokuša da očuva volju iskazanu na izborima u avgustu 2020, a smatra da su vanredni izbori rešenje za izlaz iz krize u Crnoj Gori.

Šta će odlučiti SNP?

Analitičar Predrag Drecun kaže da su oni koji su smislili koncept manjinske vlade računali da će neko od prosrpskih partija biti u toj vladi. Iako je SNP potpisao memorandum, on nije siguran da će organi te stranke donijeti odluku da njihova partija učestvuje u manjinskoj vladi.

– Ako SNP donosi odluke na svojim organima, kao što tvrdi predsednik te partije, vidjećemo šta će odlučiti. Bez učešća jedne prosrpske stranke sam koncept manjinske vlade je veoma rizičan, jer bi se vratili u period od pre dve godine, kada smo imali oštru crnogorsko-srpsku konfrontaciju, to su teške podele u Crnoj Gori, bratske podele koje ne vode dobru, koje ne vode toleranciji, koje koče društvo. Manjinske partije su zauzele procrnogorsku stranu, ali one tako ne doprinose rešenju problema, one ne treba da se mešaju u taj sprsko-crnogorski raskol, već da gledaju svoje interese i da gledaju sa strane, tako će pomoći – kaže Drecun.

On ističe da ćemo, ako SNP ne uđe u vladu, imati jednu asimetričnu pojavu. Ne zna se ni kako će se DF postaviti, jer možda oni odluče da podrže koncept manjinske vlade, ne direktno, već da se dogovore da njihovi kadrovi ostanu po dubini u državnim institucijama.

– Što se tiče uticaja međunarodnog faktora, mislim da njih interesuje samo da se zadrže neki već kreirani stavovi u spoljnoj politici, kao što je odnos prema NATO-u, Kosovu i prema državno-pravnom statusu Crne Gore. To su tri stvari u koje nijedna vlada ne može dirati. Možda je to i presudilo vladi Zdravka Krivokapića, jer su je podržavale partije koje nisu blagonaklono gledale prema NATO-u – kaže Drecun.

Biće više ministara u vladi

U crnogorskim medijima se već kalkuliše da će buduća vlada imati 16 do 18 ministarstva, da će imati tri potpredsednika. Miloš Konatar, potpredsednik URA, već je nekoliko puta izjavio da bi premijer te nove vlade trebalo da bude Dritan Abazović, što je juče i potvrdio Srđan Darmanović, bivši ministar inostranih poslova u vladi Mila Đukanovića.

Licitira se da bi Aleksandar Saša Damjanović, bivši v.d. direktor Uprave prihoda i carina, mogao biti potpredsednik i ministar finansija. U toj budućoj vladi, pretpostavlja se, bilo bi mesta i za neke ministre iz prethodne vlade, pre svega za Sergeja Sekulovića, Đorđa Radulovića, ali i Mladena Bojanića i ministarku Tamaru Srzentić. Njih dvoje su bili u sali Skupštine kada je izglasana smena vlade Zdravka Krivokapića.

Iz Demokratskog fronta (DF) juče su saopštili da ne nameravaju da učestvuju u bilo kakvom aranžmanu vlasti kome bi podršku davala Demokratska partija socijalista (DPS).
Koalicija „Crno na bijelo“ (GP URA i CIVIS) ponudila je 17. januar svim poslanicima formiranje manjinskog kabineta.

Predsednik države i lider DPS-a Milo Đukanović kazao je da je njegova stranka spremna da podrži manjinsku vladu, ali da ne učestvuje u njoj.

1 COMMENT

  1. Pa Narod bi bio Budale i da sjedi Kući i gleda sta Dritan radi.Jos mi ga birali i On pokušava da zaplasi da ne izlaze na Proteste i da hapsi.Milovu taktiku.I ako mu dozvolite da Čovjek sam sebe izabere onda ste ludi.Zato se Milu žuri da završi što prije i licemjerno se smije i nema više izbora.Zavrsili posao i hoće da Vas stave pred savršeni čin.Izvolite i gledajte.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here