Nova vrsta ptice po prvi put otkrivena u Srbiji

0
pixabay.com
Ptica - Ilustracija

U petak 9. aprila 2021. na vlažnim livadama kod niškog sela Bubanj pronađena je nova vrsta ptice u Srbiji.

Mladi ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije posmatrao je i snimio izuzetno retkog stepskog vivka koji je tu zalutao tokom prolećne seobe.

– Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronađem neočekivanog gosta. Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao, pa sam se latio fotoaparata i snimio je na tlu i u letu. Mojoj sreći nije bilo kraja kada su mi kolege potvrdile da sam pronašao novu vrstu za faunu Srbije – ponosno kaže Slobodan Marković.

Stepski vivak (Vanellus gregarius) je kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.

Gnezde se na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele se preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji. Izuzetno retko se sreću u Evropi i to uglavom u jatima sa drugim vrstama ptica.

U poslednje dve godine ornitolozi su pronašli još 4 vrste ptica koje su po prvi put zabeležene u Srbiji. Tako je na jezeru Rusanda kod Zrenjanina u septembru 2019. otkrivena trobojna liskonoga (Steganopus tricolor), ptica poreklom iz Severne Amerike.

U januaru 2020. na Dunavu nedaleko od Novog Sada posmatran je žutokljuni morski gnjurac (Gavia adamsii) koji je verovatno doleteo iz dalekih tundri severne Azije ili Severne Amerike. Na jezeru kod sela Karajukića Bunari na Pešteru u junu 2020. boravio je azijski zlatni vivak (Pluvalis fulva) poreklom iz tundri istočne Azije ili Aljaske.

Početkom oktobra 2020. javnost je obradovalo otkriće sibirske plavorepke (Tarsiger cyanurus) u Nacionalnom parku „Tara“. Ova malena ptica pevačica gnezdi se na severu Evrope i Azije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here