Tanjug/AP
Novak Đoković

Prvi teniser sveta Novak Đoković se posle plasmana u finale mastersa u Parizu najpre osvrnuo na zdravstveno stanje, koje je bilo vidno narušeno u prva dva seta.

Srbin je posle preokreta u polufinalu savladao Andreja Rubljova i u nedelju ga očekuje odlučujući duel sa Grigorom Dimitrovom iz Bugarske.

– Ustao sam raspoložen i u dobrom stanju ujutro, ali na sat vremena pred meč – ponovo je krenulo nizbrdo. Nije da se ovo dešavalo prvi put, ali sam uspevao da se relativno dobro izborim sa situacijom prethodnih dana – istakao je Đoković i nastavio:

– Sa druge strane mreže sam imao verovatno najbolje izdanje Rubljova u karijeri. Znao sam da raspolaže brojnim kvalitetima, i tokom skoro celog meča je igrao bezgrešan tenis. Nije mi dao prostora za disanje, da se razmašem; bio je agresivan – očekivano iz forhenda, ali danas i iz behkenda. Servirao je sjajno, i morao sam da nađem načina da se održim u meču – za šta je presudnu ulogu imao servis. Pronašao sam dobre servise u pravim trenucima, bilo da su to asovi ili oni koji su mi otvarali poen. Uspevao sam da ih plasiram precizno kada mi je to trebalo, i uspeo da se izvučem iz ponora.

“Ništa nije isto kao pre 10 godina…”

Uspeo je najbolji igrač sveta da se izbori sa svim izazovima i obezbedi još jedno masters finale.

– Ponekad smo suočeni sa izazovom da, uprkos svemu, moramo da iznađemo način da dođemo do pobede. Današnja taktika se bazirala na servisu i ulasku u taj-brejk drugog seta. Uspevši da ostvarim zamišljeno, uzeo sam desetominutni tajm-aut, oporavio se fizički i nastavio sa dobrim servisima. Postao sam agresivniji i opasniji u njegovim servis-gemovima i znao da će doći momenat kada ću stvoriti šansu za brejk. Žao mi je što je Andrej meč završio sa duplom greškom. Odigrao je meč za svaku pohvalu – istakao je Novak.

Srpski teniser je dodao da mu se telo dobro oporavlja posle mečeva, ali i generalno.

– To je veoma zadovoljavajuće posle navršenih 36 godina. Naravno da ništa nije isto kao što je bilo pre deset godina. Možda me malo sustiže to što igram iz dana u dan i mečeve od tri sata i seta već treći dan uzastopno. Pobeda vredi više kada je ostvarite u situaciji kada se ne osećate dobro i zaostajete rezultatski, nalazite se na ivici da izgubite meč. Ne znam kako ću izgledati i osećati se u nedelju, ali je dan velikog finala i igraću protiv velikog rivala koji je u sjajnoj formi. Nadam se da ću biti na nivou i da će biti zabavno – naveo je Đoković.

Protiv Dimitrova 11-1

Đoković i Dimitrov se odlično poznaju, a Beograđanin u međusobnim duelima vodi sa 11-1.

– Raduju me njegovi uspesi ovde i u poslednjih nekoliko meseci tokom kojih verovatno igra svoj najbolji tenis u karijeri. On je bio treći igrač sveta, dvostruki osvajač mastersa i igrač koji je nastupao na najvišem nivou tokom većeg dela karijere. Svi znamo koliko dobro se kreće na terenu, koliko je talentovan, kreativan i nepredvidiv teniser koji raspolaže velikim asortimanom udaraca. Ima jak servis, stabilan je na osnovnoj liniji, brz je u defanzivi; odličan je na mreži, odlikuje ga fantastičan slajs bekhend, igra u tranziciji, mogućnost da odlično “miksuje” igru. Ne postoji ono što Grigor ne može da odigra i uopšte me ne iznenađuje to što je u finalu – nahvalio je Đoković svog rivala.

Zašto obožava da igra u dvorani?

Novak ne krije da voli da igra u dvorani i otuda ne čudi što će u nedelju deveti put u karijeri igrati finale u prestonici Francuske.

– Obožavam da igram u dvorani. Razlog za to je što sam tokom teniskog odrastanja u Srbiji bio primoran zbog vremenskih uslova da igram pet, šest meseci u zatvorenom svake godine. Drugi važan razlog je što sam četiri godine trenirao u Akademiji Nikole Pilića igrajući na više veoma brzih podloga u dvoranama. Bio sam naviknut na ove uslove i zavoleo sam igru u dvorani. Takođe, nalazimo se na kraju sezone i postoji grupa igrača koja je već umorna od duge sezone i želi da se obaveze što pre okončaju. Opet, ima i onih koji koriste ovaj period godine da se do poslednjeg poena bore da uđu u najboljih osam ili deset za Torino – a ima i igrača koji žele da završe sezonu na najbolji mogući način i sa najviše energije pristupaju mečevima baš u ovom periodu. Ja verovatno pripadam poslednjoj grupi jer nastojim da dobro okončam i započnem sezonu – kaže najbolji teniser svih vremena.

I za kraj, o pojmu nepobedivosti…

– Niko nije nepobediv, ali mi je drago da postoji ta aura oko mene, da ljudi smatraju da sam nepobediv i da igrači to osećaju na terenu. To mi je jako važno, želim da to oni osete jer me to stavlja u mentalnu prednost u odnosu na njih. Opet, nakon niza izvrsnih rezultata svih ovih godina i, naravno, i ove ne uzimam zdravo za gotovo ni jedan meč, i znam da mi ga protivnik neće pokloniti čim se nađemo na terenu. Naprotiv, mislim da svako protiv mene nastoji da igra svoj najbolji tenis i uglavnom se to dešava jer nemaju šta da izgube i imaju motiv više. To je bio slučaj i ove nedelje sa tri poslednja protivnika protiv kojih nisam igrao svoj najbolji tenis, ali sam uspeo da “preživim” na terenu i nađem način da pobedim – zaključio je Đoković.

Finale je u nedelju u 15 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here