EPA
Sve je lažirao: Vilijam Voker (desno) sa albanskim teroristima

Bivši ambasador Oebsa na tzv. Kosovu Vilijam Voker ponovo je naumio da oživi “slučaj Račak”. On će o navodnom zločinu srpskih snaga nad civilima u selu Račak napisati knjigu za koju su čelnici privremenih institucija u Prištini, izdvojili čak 70.000 evra. Voker je potvrdio da radi na njoj istakavši da je “važno što je Kosovo nova država u srcu Evrope”, a to ne bi bila “da se nije desio masakr u Račku”.

– To je donela vojna intervencija NATO, o kojoj tada niko nije razmišljao, kao reakciju posle masakra u Račku – rekao je Voker, čiji je lažni izveštaj bio povod za pritisak Zapada na Beograd i uvod u neuspele pregovore u Rambujeu, a potom i bombardovanje SRJ 1999.

Vokeru je, kako za “Vesti” kaže nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković, malo štete koju je naneo pa bi, dok ne završi svoj životni vek, hteo da napravi još. Ovom penzionisanom generalu je, kako dodaje, očito i malo para koje je dobijao na razne načine, pa bi sada hteo da i legalno dobije novac iz Prištine.

– Vokerova uporna namera da od slučaja Račak napravi nešto što se nije desilo, u stvari je pokušaj da se on odbrani od izjave šefice finskog tima veštaka koji je sa srpskim kolegama radio obdukciju Helene Rante, koja je priznala kako ju je upravo on naterao da saopšti neistinu da je to bio zločin i masakr nad civilima na KiM. Ranteova je, pre nego što je otišla na konferenciju za novinare, bila kod mene i u papiru koji mi je dala nije bilo ni reči o tome da su stradali civili, ali je onda Voker izvršio pritisak, o čemu je Rantaova govorila kad je otišao u penziju i naterao je da saopšti novinarima ono što je on hteo – priča Anđelković.

Naš sagovornik podseća i da u Hagu slučaj Račak nije bio ni u jednoj optužnici, niti na kraju u presudama.

– Srbija mora da govori istinu o dešavanjima u Račku, odnosno da je Voker od kad je došao na mesto šefa Misije Oebsa do današnjih dana i da je jedan od onih koji je najviše štete naneo prostoru Kosova i Metohije.

Njegova misija je bila da posle antiterorističke aktivnosti kada su razbijene terorističke grupe OVK na KiM da se zadrži ta situacija, umesto da se obezbedi mir. Umesto toga on je radio na rehabilitaciji i na obnavljanju OVK na tom prostoru. To mu je bila uloga od prvog dana dolaska i u tih pola godine koliko je boravio na KiM, a Račak je bio finale – zaključio je nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM.

U selu Račak je do sukoba snaga bezbednosti sa pripadnicima OVK došlo u noći između 14. i 15. januara 1999. Za ubistvo terorista, tadašnja misija Oebsa, na čelu sa Vokerom, bez dokaza je optužila srpske snage bezbednosti. Svi srpski izveštaji govorili su da su poginuli albanski teroristi, ali na zapadu je događaj okvalifikovan kao zločin nad civilima i poslužio je kao izgovor za bombardovanje krajem marta 1999.

Potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan smatra da Srbija treba da reaguje, jer ima dobre argumente kada je reč o Račku.

– Slučaj Račak je 100 odsto razjašnjen i dokazano je da je Srbiji podmetnut zločin. To je bio novi način hibridnog delovanja, a onda i “lažne zastave” kao termina za razjašnjavanje takvih situacija. One podrazumevaju ili da se kod protivničke strane isprovocira nešto kao zločin i da NATO interveniše ili da ako to zbog hitnosti ne mogu onda isceniraju i povod da bi se opravdali pred javnošću – priča ovaj vojni analitičar za “Vesti” i ukazuje da je slučaj Markale u Sarajevu podmetnut srpskim snagama, bio uvežbavan u američkoj vojnoj bazi.

To se, kako ističe, sada radi u Prištini, odnosno podmeće se lažima Srbiji nepostojeća krivica, a uz pomoć starog znanca Vilijema Vokera koga je inače naš sagovornik označio i kao agenta američke CIA.

– Kurtiju i Prištini ne odgovara pravac kojim se krenulo vezano za pregovore, pa traži način da ubedi Zapad da što pre mora da se prihvati model koji je Nemačka ponudila sa Francuskom. On je inače konfliktna ličnost, da Srbiju predstavi kao produženu ruku Rusije, da je satanizuje isprovocira sukob, kako bi Kfor i NATO reagovali i doneli mu državu na tacni – objasnio je Karan.

Priština u nervozi

Ljuban Karan (na slici) ukazuje da deluje kao da SAD imaju nešto različit pristup problemu Kosova u odnosu na ranije.

-To je Aljbina Kurtija unervozilo, pa je posegao za podsećanjem slučaja Račak u kojem ponovo hoće lažno da prikaže da je žrtva, odnosno Srbija agresor, a da je agresor žrtva – pojašnjava vojni analitičar.

Ovekovečen statuom

Kosovske vlasti su u znak zahvalnosti “za doprinos u Račku” u februaru 2019. godine podigle spomenik Vilijamu Vokeru, nekadašnjem šefu verifikacione misije. Hašim Tači, na godišnjicu Račka, najpre je odao počast u Spomen-kompleksu u tom selu, a potom otkrio statuu Vokera.