pixabay.com
Foto: Ilustracija

Izveštaj SZO o poreklu koronavirusa ne samo da nije otklonio nedoumice kako je došlo do pandemije, već je izazvao nove sukobe. Dok SAD i još 13 zemalja, kao i šef SZO, tvrde da je Kina prikrila neke podatke, iz Pekinga navode da nema dokaza za takve optužbe.

Visoki zvaničnik kineskog ministarstva zdravlja izjavio je danas da nema dokaza za optužbe da Kina nije delila podatke sa istraživačima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji su razmatrali poreklo epidemije koronavirusa.

Nakon jučerašnjeg zvaničnog objavljivanja zajedničke studije Kine i SZO o poreklu Covida-19, generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je izjavio da je Kina uskratila podatke međunarodnim istražiteljima tokom njihove posete Vuhanu, gde je prvi put identifikovan koronavirus, objavio je Rojters, prenosi Tanjug.

Međutim, Ljeng Vanijan, koji je bio na čelu zajedničke studije, rekao je novinarima da su kineski i međunarodni istraživači imali pristup istim podacima tokom istrage i da su netačne tvrdnje o uskraćivanju pristupa.

– Naravno da, prema kineskom zakonu, neki podaci ne mogu biti odneti ili fotografisani, ali kada smo ih analizirali zajedno u Vuhanu, svi su mogli da vide bazu podataka. Sve je to urađeno zajedničkih snagama – rekao je on.

Prethodno su SAD i još 13 zemalja. među kojima su Australija, Kanada, Izrael, Velika Britanija, Japan, saopštile da „stručnjacima nije bio omogućen nesmetan pristup svim podacima.

To saopštenje usledilo je pošto je Tedros Gebrejesus naveo da su međunarodni stručnjaci izvestili kako su imali poteškoća u pristupu podacima za vreme boravka u Kini.

U izveštaju SZO navodi se da je vrlo verovatno da je uzročnik Covida-19 prešao sa šišmiša na ljude preko neke druge životinje. Oni nisu isključili ni druge mogućnosti, kao i da je moguć prenos takozvanim „hladnim lancima“ hrane.

Istovremeno, gotovo potpuno su isključili mogućnost da je virus „pobegao“ iz neke laboratorije.

Međutim, šef SZO pozvao je u utorak na pokretanje nove istrage specijalizovanih stručnjaka o pretpostavci curenja virusa iz laboratorije u Kini, kada je upozorio i da međunarodni stručnjaci nemaju nesmetani pristup podacima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here