Nove žrtve virusa MERS

0

Saudijska Arabija je prijavila pet novih žrtava respiratornog virusa MERS, pa je ukupni broj ljudi koji su umrli od ove bolesti porastao na 168. Saudijsko ministarstvo zdravlja je tokom vikenda saopštilo da ukupni broj inficiranih korona virusom od 2012. godine, kada se prvi put pojavio u Saudijskoj Arabiji, iznosi 529 ljudi.
Saudijska Arabija je najteže pogođena ovim virusom u svetu.
Poslednje žrtve su dva muškaraca od 67 i 55 godina i 80-godišnja žena u Džedi, lučkom gradu u kome je prošlog meseca ovim virusom inficiran veliki broj zasposlenih u bolnici Kralj Fahd, zbog čega su smenjeni direktor klinike i ministar zdravlja. Slučajeve obolevanja od ovog virusa prijavile su i druge zemlje među kojima su Egipat, Jordan, Liban, Holandija, Ujedinjeni Arapski Emirati i SAD, a uglavnom se radi o ljudima koji su boravili u Saudijskoj Arabiji.

Tandem smrti
MERS se smatra smrtonosnijim, ali teže prenosivim “rođakom” virusa SARS koji se pojavio 2003. u Aziji i od koga je obolelo 8.273 ljudi, od kojih je devet odsto preminulo. MERS kao i SARS izaziva upalu pluća, a simptomi su kašalj, otežano disanje i temperatura. Ali MERS se od SARS-a razlikuje po tome što izaziva i ubrzano otkazivanje bubrega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here