pixabay.com
Bosna i Hercegovina

Potpredsednik Republike Srpske (SDA) iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić optužio je danas Srbiju da je remetilački faktor mira na Balkanu.

Salkić je nakon obilaska memorijalnih centara Veljaci i Srebrenica izneo niz optužujućih izjava o Srbiji.

U obraćanju, on je naveo da je Srbija ključni remetilački faktor na Balkanu i da njene oživljene teritorijalne pretenzije prema susednim zemljama ugrožavaju mir i stabilnost.

– Separatistička politika koju provodi Milorad Dodik osmišljena je u najvišim crkvenim, intelektualnim i političkim krugovima u Srbiji. Njihov cilj je prikazati Bosnu i Hercegovinu, kroz različite opstrukcije i blokade, kao nemoguću i besmislenu zemlju. Ovo je identična politika onoj iz devedesetih, ali sa drugim pristupom u javnosti – rekao je on.

Salkić je priznao da Srbija zaprao šalje poruke mira, ali je i u tome našao razlog da optuži Srbiju.

– Danas se govori o miru, ali su ciljevi ratni i osvajački baš kao i devedesetih. Srbija, kao zemlja koja je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu presuđena da nije spriječila genocid nad Bošnjacima i kaznila počinioce genocida, danas je izvorište negiranja genocida i sigurno utočište osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima. To pokazuje kakva je bila, kakva je danas orijentacija Srbije i šta možemo očekivati u budućnosti. ‘Srpski svet’ kao terminološka zamena za ‘Veliku Srbiju’ danas se implementira u ovom entitetu – kazao je Salkić.

Podsetimo, ovakav napad dolazi upravo nakon odluke Srbije i Republike Srpske da zaštite ćirilično pismo.

Beograd i Banjaluka postigli dogovor o još jednom važnom koraku ka zaštiti srpskog nacionalnog identiteta i jačanju zajedništva.

Glavne odredbe ovog zakona, čiji je nacrt predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Beogradu uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, imaju za ključni cilj da se neguje, očuva i promoviše ćiriličko pismo kao uporište našeg nacionalnog identiteta. Posebni akcenat stavljen je na pospešivanje njene šire upotrebe u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj.

4 COMMENTS

  1. Boli sarajevo i ostalima srbija bogata SVIH IZ ZAPADA DOLAZE U SRBIJU DA BI ZARADILI PARE VOLE OVU SRBIJU STO NE LAZE KADA SE NEKI DOGOVOR POTPISE DOKLE SVE OSTALE BOSNA HRVATSKA POGOTOVO CRNA GORA SVE O INVESTICIJE POKRADE SRBIJA PRIVUKLE STRANE INVESTICIJE I TO DUPLO VISE NEGO CELI ZAPADNI BALKAN STO SRBIJA DRZI REC A VUCIC NIJE LOPOV KAO OSTALIT Ovi muslimani iz sarajevo samo lazo dokle eu vice da je srbija garant za stallan zapadni balkan Evo primer Sebastian kurc sta je danas rekao: Kurc sutra u Beogradu: Srbija je sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu Radujem se sutrašnjoj poseti Beogradu i radnim razgovorima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i premijerkom Anom Brnabić. Srbija je veoma važan partner Austriji i sidro stabilnosti na Zapadnom Balkanu – rekao je Kurc u izjavi Tanjugu uoči dolaska u Beograd.

  2. Koje je opasnost sto srbija da je pare za opstank srpskog jezika hoce valjda da brani srpski da se prica slusajte sta ovaj muslimani pise smeta mu srpski jezik da mrznja nema kraja ovo svet nije video slusaj te sta covek kaze:
    Podsetimo, ovakav napad dolazi upravo nakon odluke Srbije i Republike Srpske da zaštite ćirilično pismo.

    Beograd i Banjaluka postigli dogovor o još jednom važnom koraku ka zaštiti srpskog nacionalnog identiteta i jačanju zajedništva.
    Sta je u to lose sto srbija hoce da sacuva srpski jezik vi iz bosne vam smeta jer hoce sa hihi genozid da izbriste da je ikada postoji srpski jezik zato van smeta srpski jezik samo da znate to sto vucic napravio zakon zastit jezika to je isti nacrt zakona iz eu sam srbi nemaju takv zakon u evropi ali sada postoji. Mora stvarno da mrzite srbi kada vec srpski jezik van smeta gori sie nego sto je bijo hitler

  3. … žao mi je ne mogu reći: Gospodine Salkić jer neko kao: predstavnik bošnjačkog naroda, to jednostavno nezasližuje! Kakav bošnjački narod, izmišljotina, to bi trebalo ispravno nazvat Muslimani (koje cenim i sa kojima imam prijateljsto) a takve koji štete ugled “svog” naroda neka idu dalje na istok jer u Evropi nemaju šta da tržae. U Bosni se kaže: pametna kosa napušta ludu glavu! Istina.

  4. “remetilački faktor” Нема мира на Балкану док се неко не сети и пошаље неизлечиве Турке тамо где им је место. У Турској.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here