wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) otvoreno se protive planu vlasti Indije o kupovini ruskih odbrambenih sistema S-400, baš kao što se protive i takvom planu vlasti Republike Turske, prenosi “Anadolija”.

Novinska agencija “Trust of Indija” piše kako je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta u izjavi za indijske novinare kazao da odluka indijskih vlasti o kupovini ruskih sistema S-400 neće biti tretirana kao dobronamerna i kako će sigurno ugroziti američko-indijsku vojnu saradnju.

Američki zvaničnik je dalje istakao da će kupovinom sistema S-400 Indija prekršiti američke sankcije Rusiji.

– Pogledajte ozbiljne rasprave koje saveznici unutar NATO-a vode s Turskom. Jednaku zabrinutost ćemo imati i ako Indija krene u kupovinu S-400 sistema – kazao je neimenovani zvaničnik.

SAD se protive indijskoj i turskoj kupovini ruskih savremenih odbrambenih sistema S-400 i tvrde da bi se tako indirektno ugrozile performanse najnovijih američkih aviona F-35.

Indijski premijer Narendra Modi prošle godine je potpisao sporazum o kupovini sistema S-400 s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Implementacija je najavljena za april 2023. godine.

Analitičari očekuju da će SAD nastaviti da vrše pritiske na Indiju i Tursku, kako bi ih sprečile u nabavci ruskih sistema S-400.

Trebalo bi da se američki predsednik Donald Tramp krajem ovog meseca na samitu zemalja G-20 u Japanu sastane s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i indijskim premijerom Narendrom Modijem. Sistemi S-400 će najverovatnije biti glavne teme tih sastanaka.

2 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime