“Novi patrijarh može da kaže i ne, hvala”

0

Vladika niški Irinej

"Crkva ima svoje zakone i kanone, svoj način života i delovanja, a novi patrijarh kada bude izabran moraće da prihvati postojeće stanje, jer on je prvi član Sabora, ali ne i nosilac vlasti", rekao je Irinej Tanjugu.

 

Prema njegovim rečima, vlast u Crkvi pripada Saboru i Svetom arhijerejskom sinodu, a ustaljeni život Crkve mora da se poštuje. Ono što može i treba da donese novi patrijarh jesu "lični pečat i lična nota njegove kulture, snalažljivosti i retorike", rekao je vladika Irinej, koji je i član Svetog arhijerejskog sinoda SPC.

 

Vladika nije hteo da komentariše pisanje štampe da bi on sam mogao da se nađe na patrijaršijskom tronu. On, međutim, ne isključuje mogućnost da se izabrani episkop zahvali i da odbije Bogom mu dat patrijarhški tron.

 

"I to je jedna od mogućnosti", kazao je vladika Irinej, uveren, kako je rekao, da "crkvu Hristovu vodi duh sveti i da se sve u njoj dešava prema promisli i volji božjoj".

 

On takođe veruje da će ustoličenje episkopa beogradsko karlovačkog i patrijarha srpskog biti obavljeno već u nedelju, 24. januara u Beogradu, iako, po Ustavu SPC, izborni sabor može da traje dan, pet dana i duže, sve dok patrijarh ne bude izabran.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here