Novi poreski zakon je diskriminatorski

0

Fiksalni savet kritikovao promene poreskog zakona (Foto: Arhiva)
 

 

U oceni Fiskalnog saveta koja je dostavljena jutros skupštinskom Odboru za finansije, republički budzet i kontrolu trošenja javnih sredstava, navodi se da privremeno oslobađanje poslodavaca od plaćanja dela poreza i doprinosa na zarade novozaposlenih radnika – nisu u skladu sa dobrom poreskom praksom.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, predviđeno je oslobađanje poslodavca od obaveze uplate dela poreza i doprinosa, od 65 do 75 odsto za novozaposlene radnike od juna 2014. do juna 2016. godine.

 

– Ideja zakonodavca je da olakšice za novozaposlene radnike stimulišu legalizovanje postojećih radnika koji rade u sivoj zoni i podstanku strane investicije. Međutim, izabrani mehanizama nije u skladu sa dobrom poreskom praksom, jer će stvoriti razlike u poreskom tretmanu trenutno zaposlenih i novozaposlenih radnika u naredne dve godine – piše u oceni Fiskalnog saveta.

 

Krstić: Poreske olakšice smanjiće nezaposlenost

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić rekao je danas da će usvajanjem izmena i dopuna Zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, privrednici koje zaposle nove radnike ostvariti pravo na poreske olakšice, zbog čega očekuje smanjenje nezaposlenosti i uštede u budžetu.

Dodaje se i da pedložene poreske olakšice neće osetnije pomoći u rešavanju problema visoke nezaposlenosti.

 

-Visoka stopa nezaposleosti u Srbiji, kao i u većini zemalja regiona, je strukturne prirode i zahteva adekvatne mere strukturnih reformi poput unapređenja radnog zakonodavstva, poboljšanja uslova poslovanja i povećanja konkurentnosti domaće privrede – ističe se u tekstu Saveta.

 

Navodi se i da pravovremeno otkrivanje i primereno kažnjavanje poreskih utaja nema alternativu, kada je u pitanju suzbijanje sive ekonomije, koja se procenjuje na više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji.

 

Kada su u pitanju izmene i dopuna Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Savet navodi da je reč o kratkoročnom rešenju koje će omogućiti smanjenje deficita na republičkom nivou.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here