Novi programi EU u Srbiji

0

Eu nastavlja podršku infrastrukturnim projektima u Srbiji: Majkl Devenport
 

Devenport je tokom sastanka s gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem istakao da je novi program nastavak "EU PROGRES-a" i da će za njegovo sprovođenje EU izdvojiti skoro 20 miliona evra.

 

"I u okviru novog programa, nastavićemo podršku infrastrukturnim projektima i projektima za unapređenje rada lokalnih samouprava. Takođe ćemo pažnju posvetiti i međuopštinskoj saradnji i infrastrukturnim projektima od kojih će koristi imati žitelji više gradova", rekao je predstavnik EU.

 

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović naveo je da bi bez podrške EU i "Programa PROGRES" teško bili realizovani brojni projekti u tom gradu.

 

"U poslednjih nekoliko godina realizovani su brojni projekti, poput izgradnje brana koje su spasile Novi Pazar od poplava. Bilo je i drugih projekata koji nisu

infrastrukturni, ali koji su jednako važni za funkcionisanje i razvoj grada", rekao je Mahmutović.

 

Gradonačelnik Novog Pazara će biti jedan od 34 predstavnika opština iz Srbije koji će danas u Novom Pazaru potpisati sporazum o sprovođenju Evropskog PROGRES-a.

 

Taj program će tokom sledeće tri i po godine doprineti održivom razvoju nedovoljno razvijenih područja kroz jačanje lokalnog upravljanja, stvaranja povoljne sredine za razvoj infrastrukture i privrede, poboljšanje sprovođenja socijalne inkluzije i politika zapošljavanja.

 

Za sprovođenje programa Evropska unija izdvaja 19,6 miliona evra, Vlada Švajcarske daje 4,86 miliona evra, dok će Vlada Srbije preko resornih ministarstava i lokalnih samouprava obezbediti dodatno učešće u projektima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here