Briga o telu i okolini se kombinuju u ekološkom fitnes pokretu koji dobija sve više sledbenika.

Zagađenje životne sredine svakodnevno utiče na nas. Naučnici iz celog sveta već su upozorili da moramo odmah poduzeti mere ako želimo sačuvati planetu. U tom smislu, novi pokret je ušao u Evropu, posebno u nordijskim zemljama. Poznato je kao ploging i ima dva osnovna temelja: vežbanje i briga o okolini.

Šta je ploging?
To je praksa koja kombinuje vežbe na otvorenom sa sakupljanjem otpada. Ona potiče od ujedinjenja engleske reči trčanje (što znači bukvalno “trčanje”) i švedskog izraza “plocka upp” (što se prevodi kao “pokupi”).

To je veoma korisna aktivnost: radi se o vežbanju (bilo koji sport koji uključuje trčanje ili šetnju, kao što je trčanje, hodanje nordikom i planinarenje) dok prikuplja sav otpad koji je usput.

Predlog je bio tako dobro prihvaćen da je prouzrokovao širenje prakse na druge aktivnosti: čak i sportisti koji voze bicikl ili vežbaju sportove na vodi zaustavljaju se da pokupe smeće.

Usvajanje ovog novog sporta kao načina života je veoma dobro i za životnu sredinu.

Rođena je kao aktivnost organizovana u Stokholmu (Švedska,) koja se na kraju proširila i na druge zemlje 2018. godine. Prema BBC World-u, prvo pominjanje tog pokreta dogodio se na Instagramu u oktobru 2016. godine.

David Sedaris, američki humorista, jedan je od glavnih ambasadora ovog sportskog i ekološkog trenda. Sa 61 godinom, putuje po Zapadnom Saseksu i Velikoj Britaniji, sa ogromnom šipkom i torbom za sakupljanje smeća.

– Pređem i do 60.000 koraka dnevno – napisao je u jednom od svojih članaka.

Da biste ga vežbali, samo obujte cipele, uzmite plastičnu kesu i izađite da sakupite sve ostatke sa poda.

Poznato je da trčanje donosi niz pogodnosti za telo, (toniranje mišića, jačanje kostiju, poboljšanje kardiovaskularne funkcije, sagorevanje kalorija, jačanje imunog sistema).

Ploging je idealan za intenzivni rad – pokret savijanja da bi se pokupilo sa poda i ponovo ustao, odličan je način za rad na položaju. Pokreće se pokretljivost kuka, tonusi, stopala i nogu. Pored toga, ako se dodaju narukvice za težinu, ruke su ojačane.

Inicijative koje pomažu životnoj sredini su mnoge, ali ovo je prva koja spaja ekološku strast sa ličnim blagostanjem i fitnes životom.

Svrha ovog novog trenda je da se svest svih ljudi pokrene kako bi se iskoristili momenti kada se brinemo o svom telu i malo pridonosimo neophodnom zadatku očuvanja okoline.

Izvor:
Vestionline

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here