Kina je danas optužila SAD za kršenje zakona slobodnog tržišta, nakon što je administracija predsednika Donalda Trampa zatražila da Federalna komisija za komunikaciju (FC C) ukine dozvolu Čajna telekomu za pružanje bilo kakvih telekomunikacionih usluga u SAD.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Lijijan je, kako prenosi SeeBiz, ocenio da je reč o proširenju pojma nacionalne sigurnosti i politizaciji problema u ekonomskoj saradnji dve zemlje.

On je zatražio određeni nivo bezbednosti za kineske kompanije na američkom tržištu, kako se ne bi uništilo poverenje i bezbednost stranih investicija. Ukidanjem autorizacije, Čajna telekomu bi bilo onemoućeno da pruža uslugu međunarodnih poziva prema SAD, kao i usluge rominga za svoje korisnike koji se privremeno nalaze u SAD.

Američka administracija je kao razlog za takvu odluku navela “neprihvatljiv nivo rizika za američku nacionalnu bezbednost”. Ukoliko odluka bude doneta, Čajna telekom će biti drugi kineski operater koji će izgubiti autorizaciju nakon Čajna mobajla prošle godine.

Čajna Telekom, jedan od tri najveća kineska telekomunikaciona operatera, autorizaciju je dobio još 2007. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here