Kosovo online

Upad pripadnika tzv. kosovske policije, u pet ekspozitura Poštanske štedionice u sve četiri srpske opštine na severu KiM, uznemirio je stanovništvo.

Oni su naoružani puškama i sa pancirima uleteli u poslovnice, u momentu dok su građani pokušavali da podignu penziju, socijalnu pomoć i ostala primanja i zatvorili ih, a u Kosovskoj Mitrovici je priveden direktor poštanske štedionice na KiM Igor Radić.

Istovremeni upad se desio oko 15 sati, a sa policijom su bili i poreski inspektori. Ušli su i u Upravu za trezor u Kosovskoj Mitrovici i skinuli natpis. Novinarima je rečeno da su u akciju krenuli zbog navodno nelegalnog poslovanja, a zamenik komandira policije za region Sever Veton Eljšani je rekao da se sve obavlja uz odobrenje tužioca.

Gašenje institucija

Premijer Miloš Vučević je saopštio da je Aljbin Kurti ovim pokazao očaj što mu njegovi “ktitori” još uvek nisu omogućili ulazak tzv. Kosova u SE. Upitao je međunarodnu zajednicu kome smeta PŠ i zbog čega su Srbi sa KiM jedini u Evropi koji ne mogu normalno da posluju?

– Imaju li pravo na plate i penzije, ili je protiv njih sve dozvoljeno? – pitao je premijer, ocenivši da međunarodna zajednica predugo i preblago reaguje na Kurtijeva nepočinstva.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković smatra da je cilj izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na severu KiM. Najavio je i da će o ovom bezakonju Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.

– Ovde nije reč o ukidanju dinara, već proterivanju Srba i gašenju srpskih institucija na severu KiM – rekao je Petković.

Dodao je da u trenutku upada kosovske policije u banku PŠ nije bilo dinara u ekspoziturama, pa ni osnova za nasilni upad.

– Kurti ne želi nikakav dogovor, niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na KiM – naglasio je Petković.

Neće dijalog

Sve vreme je, kaže, u Briselu pregovarač Besnik Bisljimi glumio da želi dogovor i rešenje, a odbijao je sve srpske predloge, čak i kad mu je ponuđeno da isplata bude u evrima i, kako je rekao, “kada smo ponudili da formiramo novo privredno preduzeće”. Smatra da je Kurti odbio jer je čekao trenutak kada će se završiti sastanak komiteta ministara u SE da bi Priština krenula sa gašenjem srpskih institucija, sada banke i trezora banke PŠ, kao i Pošta Srbije. Taj čovek, kaže, ne želi dijalog ni rešenje, on samo želi da protera srpski narod sa prostora KiM.

Srpska lista je saopštila da se ovim upadom nastavlja progon svega srpskog sa KiM, a u skladu sa naredbom i planom tzv. Aljbina Kurtija.

– Nasilni upad i maltretiranje zaposlenih koje su sprovele do zuba naoružane parapolicijske Kurtijeve falange je odgovor na pozive Srba, Beograda i međunarodne zajednice za mir i početak predizborne kampanje Kurtijevog Samoopredeljenja za parlamentarne izbore – kažu u SL.

Poruka Zapadu

Ministar policije Ivica Dačić kaže da Kurti nastavlja sa terorom protiv srpskog naroda na KiM upadom policije u ekspoziture PŠ.

-Dokle će više međunarodna zajednica tolerisati nasilje nad Srbima? Ili se to ne uklapa u kliše? Ako je hapšenje dinara deo politike Kurtija kojeg Zapad podržava, šta je sledeće? Hapšenje dinara, proterivanje i ubijanje Srba, zar to treba da dočekamo? Kurtiju ne vredi govoriti, ali ako se međunarodna zajednica ne dozove pameti, sve ovo vodi u nove sukobe na Balkanu sa nesagledivim posledicama – istakao je Dačić.

Eskaliranje tenzija

Američki Stejt department saopštio je da je razočaran što je “policija Kosova preduzela akciju u finansijskim institucijama na severu”. Oni ističu da ta akcija nije bila koordinirana sa međunarodnim partnerima i da eskalira tenzije. Povodom upada u PŠ, portparol Stejt departmenta je za Glas Amerike saopštio da to podriva percepciju o dobroj veri Prištine “u rešavanju otvorenih pitanja” sa Beogradom kroz dijalog koji vodi EU.

Pozivaju Prištinu da se vrati konstruktivnom dijalogu uz posredovanje EU i da se pozabavi osnovnim potrebama svih građana, uključujući i one iz srpske manjine, negativno pogođene promenama valutnih propisa.

Miniranje saveznika

Da će tzv. Kosovu i dalje čekati na prijem u SE, piše “Noje cirher cajtung”, uz ocenu da Zapad time vrši pritisak na Aljbina Kurtija koji je izigrao poverenje partnera. Navodi kako je za sada propao prijem tzv. Kosova u SE, a ta epizoda je primer za gubitak zapadnog poverenja.

U zapadnim ministarstvima spoljnih poslova, piše list, ubeđeni su da se Kurti “mrda samo pod velikim pritiskom”.