Foto: U.S. Navy/Wendy Arauz
Američka podmornica uplovljava u bazu HMAS Stirling kod Perta

U Zapadnoj Australiji, nedaleko od Perta, planira se izgradnja postrojenja za radioaktivni otpad koje će se koristiti za četiri američke vojne podmornice na nuklearni pogon.

Kako je objavio ABC, a preneli su i drugi mediji, na lokalitetu na ostrvu Garden ajlend (Garden Island) jugozapadno od Perta, gde se nalazi mornarička baza HMAS Stirling, trebalo bi da od 2027. budu stacionirane podmornice koje će Australija kupiti u sklopu pakta AUKUS sa SAD i Velikom Britanijom.

Takođe, očekuje se da bi više od 700 pripadnika američke vojske moglo da živi u Zapadnoj Australiji, kako bi podržali rad podmorničke baze, kao i pomenuto postrojenje za „upravljanje otpadom niske radioaktivnisti“.

Ove najave sadržane su u sveobuhvatnim beleškama koje je pripremila novoosnovana Australijska agencija za podmornice (ASA), a u kojima se takođe navodi kako će Sjedinjene Države potrošiti jednokratnu uplatu australijske vlade od 3 milijarde američke dolara (4,45 milijardi australijskih dolara).

Projekat pod nazivom “Podmorničke rotacione snage – Zapad (SRF – West)” imaće za zadatak i da do 2027. pripremi australijsku radnu snagu od 500 do 700 ljudi, koji treba da se osposobe za održavanje i podršku floti podmornica, kako bi Australija u bliskoj budućnosti mogla da poseduje i upravlja sopstvenim podmornicama na nuklearni pogon proizvedenim u SAD .

„Ova radna snaga će podržati naš trajni program podmornica na nuklearni pogon i biće ključni pokretač za projekat SRF-Zapad“, navodi ASA u dokumentima koje je u okviru Zakona o slobodi informacija dobio bivši senator i podmorničar Reks Patrik.

Prema dokumentu ASA, SRF-Vest će biti uspostavljen 2027. i proširiće se u narednim godinama kako bi pružao podršku za četiri američke i jednu britansku podmornicu na nuklearni pogon, a australijska vlada će uložiti osam milijardi dolara u proširenje HMAS Stirling.

ASA napominje da će pored američkih vojnika doći i „mali kontingent pripadnika vojske Ujedinjenog Kraljevstva, koji će živeti u Pertu“.

Međutim uprkos objavi ovih dokumenata savezne vlade, premijer Zapadne Australije Rodžer Kuk izjavio je da bi nuklearni otpad niske radioaktivnosti, koji stvaraju podmornice, mogao da se skladišti na drugom mestu, a ne na ostrvu Garden.

– Što se tiče pitanja radioaktivnog otpada, očigledno imamo značajne kapacitete u tome, posebno u Južnoj Australiji, ali to će biti pitanje o kojem će se odlučivati u budućnosti – rekao je Kuk, najavljujući mogućnost da postrojenje ipak bude otvoreno na jugu zemlje.

S druge strane, portparol Vlade Južne Australije rekao je da će poslušati savete stručnjaka o najboljem mestu za skladištenje otpada.

– Izgradnja podmornica na nuklearni pogon je poduhvat koji se preduzima u nacionalnom interesu. Svaka odluka o skladištenju otpada takođe treba da bude doneta u nacionalnom interesu, zasnovana na nauci, a ne na međudržavnom parohijalizmu – istakao je visoki zvaničnik vlade u Adelajdu.

Dok se ne ozvaniči odluka o tome u kojoj od dve države će se graditi pomenuto postrojenje, premijer Zapadne Australije pozdravlja potencijalne prednosti u vidu otvaranja novih radnih mesta.

– To će dovesti do značajnog povećanja broja radnih mesta u Zapadnoj Australiji. Takođe, Zapadna Australija će biti fokus za bezbednosne planove partnera u okviru AUKUS sporazuma. Ovo je ogromna prilika za Zapadnu Australiju i mi shvatamo kolika je njena uloga u sklopu ukupnih regionalnih bezbednosnih napora – rekao je Kuk.

U saveznom parlamentu se u novembru našao predlog zakona o formiranju nezavisnog regulatornog tela, koje će nadgledati bezbednost čitavog projekta baze za podmornice bna nuklearni pogon, u okviru partnerstva sa SAD i Velikom Britanijom.

Protivljenje zajednice

Senatorka iz Stranke Zelenih Sara Hanson-Jang rekla je da bilo kakvi planovi za postrojenje za upravljanje nuklearnim otpadom u Zapadnoj Australiji neće biti dočekani s odobravanjem zajednice.

– Australijanci se oštro protive da se nuklearni otpad skladišti u Australiji, posebno međunarodni nuklearni otpad. Znamo i da se zajednica u Južnoj Australiji žestoko protivi ovome već duže vreme, a ni naši sunarodnici u Zapadnoj Australiji neće na to gledati blagonaklono – rekla je Hanson-Jang.

Baza i u Drugom svetskom ratu

HMAS Stirling je najveća mornarička baza u Australiji, u kojoj se već decenijama nalazi postojeća flota vojnih podmornica, kaže dr Troj Li-Braun sa Instituta za odbranu i bezbednost na Univerzitetu Zapadne Australije.

On dodaje i da tu već godinama dolaze američke podmornice, pošto je baza na ostrvu Garden otvorena početkom osamdesetih. Takođe, dr Li-Braun otkriva i da je Pert imao podmorničku bazu još za vreme Drugog svetskog rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here