pixabay.com

Suplementi se kupuju bez recepta, ali to ih ne čini potpuno bezbednim, smatraju stručnjaci.

Prema rečima dr Pitera Koena, kao što možete da kupite brokoli, možete jednostavno da kupite bilo koju vrstu dodataka ishrani. On dalje kaže da su u pitanju zdravstveni proizvodi i trebalo bi na njih gledati kao na lekove koji se kupuju bez recepta.

Takođe je naglasio da su neželjena dejstva suplemenata nešto na šta bi ljudi trebalo da obrate pažnju kada kupuju neke od njih.

Vitamin D

Vitamin D je jedan od najpopularnijih suplemenata na tržištu, ali uzimanje u velikim količinama može zapravo da vas razboli.

– Toksičnost vitamina D, takođe nazvana hipervitaminoza D, je retko, ali potencijalno ozbiljno stanje koje se javlja kada imate prekomerne količine vitamina D u svom telu – kaže dijetetičarka Ketrin Zeratski.

Ona dodaje da je “toksičnost vitamina D obično uzrokovana velikim dozama suplemenata vitamina D, ne ishranom ili izlaganjem suncu”.

– To je zato što telo reguliše količinu vitamina D proizvedenog izlaganjem suncu, a čak ni obogaćena hrana ne sadrži velike količine vitamina D. Glavna posledica toksičnosti vitamina D je nakupljanje kalcijuma u ​​krvi (hiperkalcemija), što može da izazove mučninu i povraćanje, slabost i često mokrenje – naglašava Zeratski.

Gvožđe

Uzimanje previše gvožđa može da bude veoma opasno, upozoravaju stručnjaci.

– Gvožđe je hranljiva materija rastvorljiva u mastima – kaže lični trener Maja Eplbi.

Ona objašnjava da kada unesete više gvožđa nego što možete da iskoristite, vaše telo izlučuje vrlo malo toga i skladišti višak u jetri, tkivima i drugim organima. Ako se predozirate suplementima gvožđa, odmah potražite medicinsku pomoć, jer može doći do oštećenja organa.

Pošto se toksičnost obično javlja usled prekomernog unosa suplemenata, bezbednije je da dobijete gvožđe koje vam je potrebno iz hrane. Porcija pileće jetre, ostriga ili goveđe jetre daje vam 30 do 60 odsto preporučene dnevne doze gvožđa.

Neke biljke, kao što su soja, sočivo i spanać, takođe su dobar izvor gvožđa, kao i žitarice obogaćene gvožđem.

– Poslužite hranu bogatu gvožđem uz dodatak povrća, vitamin C će poboljšati apsorpciju gvožđa – predlaže Eplbi.

Multivitamini za decu

– Multivitamini nisu neophodni većini zdrave dece koja normalno rastu – ističe dr Džej L. Hoker.

Ona smatra da je hrana najbolji izvor hranljivih materija. Redovni obroci i zdrave grickalice mogu da obezbede sve hranljive materije potrebne većini predškolske dece.

Iako su mnoga mala deca izbirljiva u jelu, to ne mora da znači da imaju nutritivne nedostatke. Mnoge uobičajene namirnice, uključujući žitarice za doručak, mleko i sok od pomorandže, obogaćeni su važnim hranljivim materijama, kao što su vitamini B, vitamin D, kalcijum i gvožđe. Tako da vaše dete možda dobija više vitamina i minerala nego što mislite.

Multivitamini nisu bez nekih rizika. Neki vitamini i minerali mogu da stupe u interakciju sa lekovima koje vaše dete uzima, piše Eat This, Not That.

Vitamini A i E

Budite oprezni sa vitaminima A i E, upozoravaju istraživači.

– Pregled istraživanja iz 2012. otkrio je da uzimanje dnevnih suplemenata vitamina E može da poveća rizik od prerane smrti – kaže dr Donald Hensrud.

Kada je u pitanju vitamin A, isti pregled je otkrio da su velike doze suplemenata vitamina A takođe povezane sa povećanim rizikom od prerane smrti

Vitamin C

Uzimanje previše vitamina C može potencijalno da ometa lekove koji se uzimaju na recept i izazove komplikacije.

– Visoke doze vitamina C mogu da dovedu do dijareje ili drugih stomačnih tegoba – kaže dr Robert H. Šmerling.

On ističe da je postojala zabrinutost da bi suplementacija visokim dozama vitamina C mogla da da utiče na lekove za razređivanje krvi ili lekove za snižavanje holesterola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here