Obama pomaže siromašne studente

0

Barak Obama

Kako je procenila Budžetska kancelarija Kongresa, ukidanjem subvencija za one koji kreditiraju studente, odnosno isključivanjem posrednika, u narednih 10 godina uštedeće se 61 milijarda dolara.

Najveći deo toga, 36 milijardi dolara, otići će na takozvane Pel stipendiije, kako se naziva federalni program pomoći za siromašne studente, pokrenut 1973. godine i na kojima je sada oko šest miliona studenata. Ostalo će ići na smanjenje budžeta, ali i na javne koledže i univeriztete.

Ta mera demokrata najpre je viđena kao podrška za program Pel stipendija, ali sada je smatraju za njegov spas. Bez novca određenog novim zakonom najviše stipendije pretilo je da budu prepolovljene, a oko pola miliona studenata moglo ju je izgubiti.

 

 

Gubitak za korporacije

 

Obamina reforma doneće ogromne gubitke velikom biznisu studentskih kredita od koga su milijarde dolara zarađivale finansijske instituciije poput Sallie Mae, Citigroup, JP Morgan Chase, Bank of America.

Privatni kreditori su pokrenuli veliku akciju lobiranja protiv zakona, tvrdeći da će biti ugašene hiljade radnih mesta i da će se ti programi nepotrebno prepustiti kontroli vlade.

Po oceni republikanaca, to je, posle reforme zdravstvene zaštite i programa za spas banaka i automobiiske industrije, "četvrti korak u naporima da se Amerika povede na put vladavine evropskog tipa".

Oni, međutim, iako su se protivili zakonu, od sistema studentskih kredita verovatno neće praviti veliko pitanje, jer su najavili da će na novembarskim izborima za Kongres u kampanji isticati druge teme, pre svega reformu zdravstvene zaštite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here