Ruski gasovod zaobilazi Srbiju?!

0

Spajanje projekata gasovoda "Južni tok" i "Nabuko" u principu je moguće po šemi koja bi predvidela izgradnju ruske gasne magistrale po dnu Crnog mora do obale Bugarske i dalji transport gasa kopnenom trasom "Nabuka", izjavio je potpredsednik ruske Državne dume i predsednik Ruskog gasnog društva Valerij Jazev.

Ako dva gasovoda budu zaista ovako objedinjena, njegova trasa bi očito zaobišla Srbiju jer evropska putanja "Nabuka" ide iz Bugarske, preko Rumunije, Mađarske i Austrije (koje su članice EU) do srednje Evrope.

Iznenađujuća izjava ruskog funkcionera zapravo je prihvatanje ideje izvršnog direktora italijanskog energetskog koncerna "Eni" Paola Skaronija o kombinovanju tih rivalskih projekata gasovoda na bugarskoj teritoriji, sa ciljem snižavanja troškova. Jazev je, skrećući od zvaničnog stava vlade u Kremlju, rekao da je ta ideja "veoma razumna" i da bi je trebalo ozbiljno razmotriti.

– Gasni pravac "Južnog toka" ima sigurne sirovinske izvore, jer to je ruski, srednjoazijski gas koji je već ugovoren i njega bi bilo dovoljno za jedan gasovod po dnu Crnog mora u količini od 63 milijarde kubnih metara – rekao je Jazev.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here