Obami unutrašnje reforme važnije od diplomatije

0

 

Ako reforma uspe osiguranje će pokriti skoro sve legalne satnovnike SAD-a

 

 

Obama je posetu Indoneziji, a zatim i Australiji, koju je prošle nedelje pomerio iz istih razloga, ovog puta odložio za juni. Portparol Bele kuće Robert Gibs kaže da je "predsednik rešen da dobije tu bitku“, misleći da reformu zdravstvenog sistema koja je trenutno u toku, a zbog kojih se ekonomski važna poseta Indoneziji odlaže.

Demokratska većina bi trebalo da Kongresu predstavi konačnu verziju zakona, o kojoj bi se kongresmeni izjasnili u nedelju. Demokrate, čiji je Obama lider, do poslednjeg trenutka otklanja prepreke na putu za usvajanje zakona, koji predstavlja najznačajniju ekspanziju federalnih garantija zdravstenog osiguranja u više od četiri decenije.

Zvaničnici Indonezije i Australije izrazili su razumevanje za odluku predsednika Obame da posete tim zemljama, zakazane za sledeću nedelju, odloži za jun.

 

Ministar spoljnih poslova Indonezije Marti Natalegava izjavio je da vlada "nije razočarana", prenosi BBC.

"Iako smo se pripremili za posetu, njeno odlaganje nije kraj sveta", rekao je Natalegava.

Američko zdravstvo skupo i neefikasno

 

Amerikanci su na zdravstvo prošle godine potrošili 2.500 milijardi dolara, ili 17,3 bruto nacionalnog proizvoda. I pored te ogromne cifre, u zemlji od 300 miliona stanovnika oko 47 miliona Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, pa je po kvalitetu zdravstvenog sistema SAD na 32. mestu lestvice koju je napravila Svetsa zdravstvena organizacija.

Obaminom reformom osiguranje bi pokrilo još 31 milion ljudi, tako da bi bez osiguranja ostali uglavnom ilegalni useljenici, njih oko 12 miliona.

Premijer Australije Kevin Rad je izjavio da razume probleme sa kojima se Obama suočava.

Veći akcenat Obamine turneje stavljen je na posetu Indoneziji, kojom je trebalo da budu učvršćeni odnosi dve zemlje u oblasti bezbednosti, trgovine i vojnih pitanja, kao i da se pojača uticaj Vašingtona u regionu u kojem je sve više prisutna Kina.

 

Očekivalo se da će tokom Obaminog boravka u Indoneziji, najvećoj ekonoskoj sili u jugoistočnoj Aziji, biti potpisani značajni trgovinski i investicioni sporazumi, naveo je BBC. Međutim, ispalo je da će u Indoneziju pre Obame doputovati koneski premijer Ven Đabao, čija je poseta planira za april.

Od stupanja na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini Kine i bloka Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN) početkom godine, ta zemlja postaje sve važniji ekonomski partner mnogih azijskih država.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here