Obećavam 6.000 penzija do kraja godine

0

Jer 6.000 zahteva nije rešeno u zakonskom roku: Aleksandar Vulin
 

"Sada ja dajem obećanje da će do 31. decembra 6.000 predmeta biti završeno i da od početka naredne godine (u beogradskoj filijali) neće biti ni jednog predmeta koji se ne završava u zakonskom roku od dva meseca", rekao je on novinarima nakon sastanka sa direktorkom Republičkog fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Srbije i direktorom beogradske filijale.

 

Vulin je napomenuo da je sastanak u Filijali fonda PIO Beograd organizovan zbog pritužbi građana da se ne radi dovoljno brzo, što i podaci i potvrđuju, jer 6.000 zahteva nije rešeno u zakonskom roku.

 

U tim predmetima se, precizira je, čeka do šest meseci, što je, kako je istakao, "apsolutno neprihvatiljvo".

 

Vulin je istakao da će u slučajevima u beogradskoj filijali kojima su probijeni rokovi do kraja godine biti izdata privremena rešenja, gde se vrlo često dešava da visina privremenog rešenja ne bude ista kao konačno, pa stranke upadnu u dužničko ropstvo.

 

Taj problem će, najavio je, biti rešen izmenama Zakona o PIO fondu, koje će njegovo ministarstvo, kako se nada, predložiti početkom iduće godine.

 

Vulin je istakao da povećana efikasnost rada u beogradskoj filijali neće biti rezultat povećanja broja zaposenih, već da će je dobiti kroz bolju organizaciju, kao i angažovanje tehnike i ljudi iz drugih filijala.

 

Prema njegovim rečima, razloge za sporo rešavanje zahteva za odlazak u penziju u Filijali Beograd može se opravdavati razlozima kao što su štrajk i veći broj podnetih zateva posle izmena Zakona o PIO, ali to građane koji su ih podneli ne interesuje.

 

"Naših stranaka se to ne tiče. Oni hoće da u zakonskom roku dobiju svoje rešenje i da uživaju u svojim penzijama. Na nama je da to u zakonskom roku sprovedemo", rekao je Vulin.

 

Dikretorka Fonda PIO Dragana Kalinović je rekla da je do kašnjenja u rešavanju podnetih zahteva za penzije došlo samo u Beogradu, dok se u drugim filijalama, kojih ima 35, sve rešava u zakonskom roku do dva meseca.

 

Ona je navela da se u godišnje u Filijali Beograd reši oko 120.000 zahteva se reši, napominjući da je mesečni priliv zahteva oko 9.000 i da je u toj filijali zaposleno 560 radnika.

 

"Privremenih rešenja ima oko 70 odsto. Pokušavamo da pratimo što veći broj konačnih rešenja, ali za konačna rešenja nije samo pitanje aktivnosti rada Fonda, nego je pitanje i podataka od strane poslodavaca da bi mogla da se urade konačna rešenja", rekla je Kalinovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here