EPA

Ruski pancir „Obereg“, koji se koristi u zoni specijalne vojne operacije, tokom testiranja je pružio zaštitu od snažnog snajperskog metka „lapua magnum“ NATO kalibra, dok američki pancir, koji koristi ukrajinska vojska, nije izdržao metak iz automatske puške „Kalašnjikov“, objavila je ruska državna korporacija „Rosteh“.

„Rosteh“ je uporedo testirao tri pancira: jeftinog pancira iz jedne istočne zemlje, novog ruskog pancira „Obereg“ i trofejnog američkog, koji koristi ukrajinska vojska. Svi panciri imaju klasu zaštite Br5.

Ruski „Obereg“ je jedini izdržao gađanje iz različitih vrsta municije, uključujući kalibre 7,62 × 39, 7,62 × 54 i 8,6 × 70 milimetara.

Kako je rekao direktor kompanije „Oktava“ (deo „Rosteha“) Pavel Pavlenko, državna testiranja prsluka ne predviđaju gađanje mecima kalibra 8,6 × 70 milimetara, ali je „Obereg“ prošao i to ispitivanje – metak nije probio ploču.

Najjeftiniji pancir iz istočne zemlje takođe je izdržao udar metka pomenutog kalibra, ali na poleđini ploče se stvorilo veliko udubljenje koje bi nanelo čoveku povrede opasne po život.

Američki model je pokazao najmanju izdržljivost – lako ga je probio standardni metak kalibra 7,62 × 39 milimetara iz automata „Kalašnjikov“.

Ploča ruskog pancira „Obereg“ napravljena je od podloge od polietilena ultra-visoke molekularne težine, keramičke ploče, kevlara i još jednog dodatnog sloja koji smanjuje rasipanje fragmenata i stvara izolaciju od vlage.

„Obereg“ je težak 11,5 kilograma, što je dobar pokazatelj za pancire iste klase. Prsluk pruža zaštitu na površini od preko 50 kvadratnih decimetara. Trenutno „Rosteh“ radi na smanjenju težine zaštitnog prsluka na približno 10-10,5 kilograma.

Tržišna vrednost „Oberega“ je 115.000 rubalja (oko 1.100 evra). Poređenja radi, američki modeli koji ne mogu da izdrže metak iz „Kalašnjikova“, koštaju preko 200.000 rubalja (preko 2.000 evra).

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here