Od radnika do tajkuna

0

Hu je dogurao od običnog radnika do multimilijardera

Hui je počeo kao radnik u fabrici tekstila, da bi danas bio jedan od najvećih građevinskih preduzimača u Kini. Ima 64 godine i predsednik je i osnivač Šimao properti holdingsa sa sedištem u Hongkongu. Pod firmom je, prema podacima iz decembra prošle godine – 36,15 miliona kvadratnih metara zemljišta, na kome se odvijaju 104 građevinska projekta.

 

Izgleda da se, na iznenađenje mnogih, tek prošle godine prvi put pojavio na spisku bogataša, kada je otkriveno da je – australijski državljanin. Tada je bio sedmi. Ipak, saznalo se da je najstariji od osmoro dece u porodici. Odrastao je u siromašnoj kineskoj provinciji na jugoistočnoj obali Kine. Pošto je završio srednju školu, počeo je da radi kao "bosonogi doktor", što je bio program uveden za vreme Mao Cedunga, kada su seljaci dobijali osnovnu obuku iz medicine, a onda bili upućivani u sela u unutrašnjosti.

Sedamdesetih godina, Hui se preselio u Hongkong i zaposlio u fabrici. Počeo je da trguje robom i ulaže u tekstilne fabrike, da bi 1988. kupio tkaonicu u rodnom mestu. Ima spekulacija da je u stvari gradio hotel, a ne tkaonicu, iako su u to vreme bila zabranjena ulaganja u privatne hotele.

Kada je država promenila politiku, Hui je postao vlasnik prvog privatnog hotela u Kini sa tri zvezdice.

Devedesetih godina, sa familijom se doselio u Darvin i počeo da ulaže u nekretnine u Australiji. Završio je fakultet dopisnim putem. Sin Xejson, danas potpredsednik kompanije, studirao je biznis u Sidneju.

Nije sasvim jasno kada je postao Ozi, ali se kasnije vratio u Kinu da iskoristi prednosti naglog rasta tržišta u Šangaju i Pekingu. Prema "Forbsu", Hui je 12. najbogatiji čovek u Kini i 244. na svetu.el u Šangaju.

Jedan od njegovih najvećih projekata danas je Interkontinental Šimao hotel, koji gradi na napuštenom zemljištu izvan Šangaja i u njemu će biti sobe pod vodom i akvarijum. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here