Parlament Viktorije

Početkom sedmice u Melburnu je prvi put zasedao novi saziv Parlamenta Viktorije.

Među 88 poslanika Donjeg doma našao se veliki broj novih predstavnika lokalnih zajednica, koji su pobedili na izborima i dobili sedište u skupštinskoj sali.

Među njima je 30-godišnja Džordži Pursel, koja je tokom prvog govora pred Parlamentom ne samo otkrila “male tajne“ iz mladosti, već i detaljno opisala kako je pre samo desetak godina radila u striptiz-baru!

Pursel, koja je poslanica iz Stranke za pravdu prema životinjama, istakla je da ima “živopisniju prošlost od većine političara“.

Ona je objasnila da je radila kao striptizeta i toples konobarica tokom studija na pravnom fakultetu, rekavši da je “počela da se skida dok je studirala na Univerzitetu Dikin, kako bi mogla da se izdržava, plaća studije i preživi visoke troškove života van kuće“.

– U jednom trenutku, to je bila tajna. Ali, ta tajna je ukradena od mene. Bilo je to u leto 2012, kada sam bila na drugoj godini studija i radila kao toples konobarica i striptizeta. Učinila sam sve što sam mogla da zaštitim anonimnost, ali nije uspelo – objašnjava Džordži verovatno i pravo razlog zbog kojeg je već prvog dana javno saopštila pikantne detalje.

Naime, njene fotografije u toplesu završile su na društvenim mrežama, pa je Pursel odlučila da ispriča svoju priču, pre nego što se mediji eventualno dokopaju inkriminisanih fotografija.

– Ceo moj svet se srušio onog dana kada mi je na telefon stiglo obaveštenje da sam označena na nekim Fejsbuk fotografijama. Ukočila sam se, zureći u svoju fotografiju na ekranu i niz komentara napisanih ispod – otkrila je 30-godišnja poslanica za ruralnu oblast Severne Viktorije.

Džordži Pursel je takođe rekla da je zbog tog incidenta odustala od studiranja na kampusu i prešla na studiranje na daljinu. Na fakultet je odlazila samo kada je trebalo da polaže ispite.

– Ukrali su mi deset godina života, a prošlost mi je stalno visila nad glavom kao tamni oblak, živeći svaki dan u strahu da će se fotografije ponovo pojaviti. Ali, danas stojim ovde kao najmlađa žena u ovom parlamentu i imam svoju priču. Ponosna sam na svoju prošlost i spremna sam za svoju budućnost – poručila je Pursel, koja se inače izjašnjava kao vegan i veliki ljubitelj životinja.

Životinjsko carstvo

Džordži Pursel je 11 godina članica pokreta za zaštitu životinja i bori se protiv farmi pasa, lova na patke i konjskih takmičenja preko prepreka.

Zzivi na svom imanju na severu Viktorije sa 17 ovaca, tri konja, magarcem i po četiri psa i mačke.

Ukidaju “Molitvu gospodu“?

Tradicionalna “Molitva gospodu“, kojom već duže od stotinu godina počinje svako zasedanje Parlamenta Viktorije, mogla bi uskoro da bude ukinuta.

Naime, vladajuća Laburistička stranka je ukidanje molitve propagirala u predizbornoj kampanji, a sada se njihova bivša poslanica Fiona Paten (izgubila na izborima) zalaže da stranka ispuni obećanje.

Kako navode ona i druge pristalice ove ideje, u Viktoriji ima 148 različitih religija, ali i skoro 40 odsto ateista, tako da molitva koja datira iz 1918. godine ne odražava pravu sliku današnjeg društva.

I premijer Danijel Endrjuz se složio da “hrišćanstvo nije jedina religija u Viktoriji“ i da bi u najmanju ruku trebalo promeniti molitvu tako da bude više u skladu sa raznolikošću ljudi u državi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here