Pixabay.com

Novo istraživanje pokazuje da se osobe starije od 45 godina koje nemaju određen raspored spavanja nalaze u većem riziku od kardiovaskularnih bolesti, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati su otkrili da uz fizičku aktivnost i zdravu ishranu, odlazak na spavanje u isto vreme sprečava razvoj raznih bolesti.

Istraživači su pet godina posmatrali skoro 2.000 muškaraca i žena starosti od 45 do 84 godine. U istraživanje su bili uključeni belci – 38 odsto, Afroamerikanci – 28 odsto, latino – 22 odsto i Kinezi – 12 odsto.

Na ruci su imali uređaj koji je pratio njihov ritam spavanja, kako bi naučnici mogli da analiziraju podatke. Tokom pet godina njih 111 je preminulo od raznih srčanih oboljenja. Među njima su oni koji nisu imali ni dobar, ni stalan ritam spavanja.

„Nadamo se da će ovo naše istraživanje podići svest o tome koliko je bitno dobro i kvalitetno spavati zbog svog zdravlja“, rekao je dr Tjanji Huag.

Još jedna bitna činjenica je da ritam spavanja različito utiče na rasu ljudi. Istraživanje je pokazalo da Afroamerikanci više pate od srčanih bolesti pruzokovanih lošim snom od belaca.

Prethodna istraživanja pokazala su da loš ritam spavanja menja nivo šećera u krvi, povećava holesterol i usporava metabolizam.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime