Odmor najlepši u rodnoj grudi

0

Odmarali u otadžbini: Ljiljana i Božidar Nikolić
 

-U Srbiju dolazimo pet-šest puta godišnje, a na Crevarijadi smo prvi put. Manifestacija mi se dopala, jer se okupljeni poznaju i lepo druže. Nismo se pokajali što smo otišli, jer je ovde mnogo teška finansijska situacija, ali nam ovakva druženja nedostaju u Švajcarskoj – navodi za "Vesti" Božidar, koji u Švajcarskoj vozi autobus gradskog prevoza.

Njegova supruga Ljiljana, koja radi kao medicinska sestra, kaže da je najlepše godine života provela u Švajcarskoj, ali da se tamo puno radi.

Na sedmoj Crevarijadi u Ćupriji u pripremanju najukusnijih specijaliteta od crevaca takmičilo se 40 ekipa. Njihove kulinarske majstorije probalo je na hiljade Ćupričana i meštana okolnih gradova. Ćupričani, koje nazivaju Crevarima, kažu i da se ova manifestacija organizuje u znak sećanja na ćurana koga je voz udario u Jagodini i čija su se creva vukla do Ćuprije, tako da je do Paraćina ostala samo džigerica, pa stanovnike grada na Crnici zovu Džigeranima.

 

Žiri ocenjuje kvalitet jela
 

-Tajna pripremanja ovog specijaliteta je u kuvanju i začinima kako se ne bi osetio miris iznutrica. Najbitnije je pranje – kaže Stojadin Savanović, kapiten pobedničke ekipe Vučić iz Ćuprije.

I Goran Spasojević iz Ćuprije, kapiten ekipe Tri četvrt cola, nastavljajući u istom stilu, kaže da je njegova ekipa pripremila 10 kilograma creva, ali i 20 kilograma roštilj mesa.

– Prosečan Srbin pojede kilogram mesa i popije četiri litra piva. Pošto znamo te količine, niko ne ostane ni gladan, ni žedan – kaže Spasojević.
 

Sagradili kuću

– Napravili smo kuću u Ćupriji i nadam se da ćemo se vratiti kad se penzionišemo. Naša ćerka Mia doktorka je na jednoj privatnoj klinici u Beogradu i iako ima papire, ne želi da radi u Švajcarskoj, jer joj se ovde više dopada život – veli Ljiljana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here